FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Plamegate: Danas možda optužnica protiv predstojnika Cheneyjeva ureda

ZAGREB, 28. listopada 2005. (Hina) - Afera Plamegate, koja bi moglajako uzdrmati administraciju američkog predsjednika Georgea Busha, upetak bi mogla dosegnuti jedan od vrhunaca, ostvare li se očekivanja opodizanju optužnice protiv najvažnijeg suradnika američkogpotpredsjednika Dicka Cheneya, predstojnika njegova ureda LewisaLibbyja.
ZAGREB, 28. listopada 2005. (Hina) - Afera Plamegate, koja bi mogla jako uzdrmati administraciju američkog predsjednika Georgea Busha, u petak bi mogla dosegnuti jedan od vrhunaca, ostvare li se očekivanja o podizanju optužnice protiv najvažnijeg suradnika američkog potpredsjednika Dicka Cheneya, predstojnika njegova ureda Lewisa Libbyja.

Američki mediji nagađaju da bi zadnjeg dana rada velike savezne porote u slučaju razotkrivanja identiteta agentice CIA-e Valerie Plame Wilson, specijalni tužitelj Patrick Fitzgerald mogao podići optužnicu protiv Libbyja za krivokletstvo i davanje lažnog iskaza, a možda i za protuzakonito otkrivanje identiteta.

To bi već samo po sebi bio veliki udarac za Bijelu kuću, ali prava se opasnost krije u mogućnosti da je u cijelu aferu upleten i sam Cheney, jer bi se u tom slučaju pokazalo da je lagao američkom narodu.

Iz odvjetničkih krugova u Washingtonu nagađa se da protiv druge u aferi najčešće spominjane osobe iz američke administracije, Bushova glavnog političkog savjetnika Karla Rovea, zasad još neće biti podignuta optužnica, ali će i dalje biti pod istragom, zbog čega će Fitzgerald možda tražiti i produljenje mandata savezne porote.

Dužnosnici Bijele kuće pretpostavljaju da će Libby u slučaju optužnice dati ostavku na svoj položaj te da on i Rove nastoje ojačati svoje odvjetničke timove za izglednu sudsku parnicu.

Cijela priča traje već više od dvije godine, zbog čega je u medijima nazvana "trakavicom", a počela je 14. srpnja 2003. godine kad je poznati kolumnist i politički komentator Robert Novak, pozivajući se na dva dužnosnika Bushove administracije, objavio kako je supruga američkog diplomata Josepha Wilsona agentica CIA-e zadužena za oružje za masovno uništenje.

U tim dvjema godinama pred istražnom su porotom svjedočili mnogi sadašnji i bivši dužnosnici administracije, a Fitzgerald je razgovarao i s Cheneyjem i Bushom, jer je ključno pitanje izvora koji je otkrio identitet agentice CIA-e. Ako je izvor bio vladin dužnosnik, prekršio je američki zakon koji zabranjuje svjesno otkrivanje identiteta tajnog agenta, što se smatra kaznenim djelom.

Joseph Wilson bio je bivši američki veleposlanik, koji je služio i u Nigeru, zbog čega ga je američka vlada 2002. odlučila uputiti tamo kako bi otkrio je li Sadam Husein u toj državi pokušao nabaviti uran za nuklearno oružje. Wilson je nakon istrage utvrdio kako to nije točno, ali je njegova ocjena zanemarena. 6. srpnja 2003. u New York Timesu je objavio komentar u kojem je Bushovu administraciju optužio za izvrtanje obavještajnih činjenica radi preuveličavanja prijetnje koju predstavlja Irak.

Muž Valerie Plame tvrdio je da je otkrivanje njezina imena, koje joj je onemogućilo daljnje bavljenje dotadašnjim poslom, zapravo osveta za njegovu kritiku Bushove iračke politike, kojom se istodobno želi zastrašiti njegove istomišljenike unutar administracije.

Ispitani dužnosnici u istrazi su rekli kako ne znaju tko je otkrio identitet Valerie Plame, pa čak i da ne znaju da je ona špijunka, a Dick Cheney je u TV interviewu u rujnu 2003. rekao kako ne zna tko je Wilson ni što je radio u Nigeru.

No onda je istraga otkrila da američki potpredsjednik i njegov predstojnik ureda baš i nisu rekli potpunu istinu.

Premda je pred porotom tvrdio da je za agenticu prvi put čuo od novinara, među Libbyjevim bilješkama pronađen je zapisnik o sastanku s Cheneyjem iz lipnja 2003. iz kojeg je razvidno da mu je upravo potpredsjednik rekao tko je Valerie Wilson. Novinarka New York Timesa Judith Miller, koja je provela gotovo tri mjeseca u zatvoru zbog nepoštivanja suda jer je odbila otkriti tko je njezin povjerljivi izvor u konačnici je, uz njegovo dopuštenje, potvrdila da je riječ o Lewisu Libbyju.

Zato je vrlo vjerojatno da Libbyju prijeti podizanje optužnice za krivokletstvo i ometanje pravde, a nije nemoguće da ga se tereti za kršenje zakona o zabrani otkrivanja identiteta tajnih agenata.

Američki potpredsjednik suočen je, pak, s mogućnošću da je lagao američkom narodu, što si osoba na tako visokom položaju nikako ne bi smjela dopustiti i što bi moglo imati ozbiljne posljedice i po njega i po cijelu administraciju.

To više što su krizu koja se sve više produbljuje iskoristili oporbeni demokrati, optužujući vladajuću garnituru da je curenje informacija o identitetu tajne agentice samo dio općeg morala nepoštenja u administraciji, koji je zemlju odveo u rat na temelju lažnih dokaza.

"Ne znamo još hoće li ovo biti dovoljno za podizanje sudske optužnice, ali zbog guranja zemlje u rat na temelju dezinformacija, bit će optuženi pred visokim sudom povijesti", rekao je senator John Kerry, kadidat Demokratske stranke na posljednjim predsjedničkim izborima u SAD.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙