FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sedmu noć zaredom nastavljeni sukobi u pariškim predgrađima

ZAGREB, 3. studenog 2005. (Hina) - Zapaljene građevine i nebrojenavozila, desetak ranjenih i mnogo privedenih te korištenje pravogstreljiva, nasreću bez žrtava, obilježili su i sedmu uzastopnu noćnasilja između mjesne mladeži i snaga reda u sjeveroistočnim pariškimpredgrađima koje, unatoč naporima vlade, ne pokazuje znakoveposustajanja već se stalno širi na nova područja, javljaju u četvrtakagencije.
ZAGREB, 3. studenog 2005. (Hina) - Zapaljene građevine i nebrojena vozila, desetak ranjenih i mnogo privedenih te korištenje pravog streljiva, nasreću bez žrtava, obilježili su i sedmu uzastopnu noć nasilja između mjesne mladeži i snaga reda u sjeveroistočnim pariškim predgrađima koje, unatoč naporima vlade, ne pokazuje znakove posustajanja već se stalno širi na nova područja, javljaju u četvrtak agencije.

Broj predgrađa departmana Seine-Saint-Denis zahvaćenih nemirima stalno raste, a najveću su štetu tijekom noći na četvrtak pretrpjela dva - Aulnay-sous-Bois i La Courneuve, ali je zato u Clichy-sous-Boisu, predgrađu u kojem je sve počelo, bilo razmjerno mirno.

Prvi snažni sukobi između vatrogasaca i policije s jedne i bandi mladih s druge strane izbili su u noći s četvrtka 27. listopada na petak u Clichy-sous-Boisu i susjednom mjestu Montfermeilu zato što je lokalnu mladež, većinom doseljenike iz sjeverne Afrike, razjarila smrt dvojice njihovih prijatelja.

Riječ je o dvojici tinejdžera u dobi od 15 i 17 godina, podrijetlom iz Tunisa i Malija, koje je ubio visoki napon u trafostanici u koju su se sakrili pred policijom. Policajci su te večeri, nakon jedne krađe, uhitili šest osoba, a njih dvojica, zajedno s trećim prijateljem koji je završio u bolnici u teškom stanju, pobjegli su i skrovište pronašli u trafostanici.

Okolnosti njihove smrti još su nepoznate i predmetom su istrage, jer lokalna mladež okrivljuje policiju, zbog čega su i počeli nemiri, a policija tvrdi da nije progonila stradale adolescente.

Od te večeri nasilje nije prestajalo, a slike snažnih sukoba, zapaljenih građevina i vozila danomice pune francuske i svjetske medije, prometnuvši smirivanje situacije u jednom od najsiromašnijih francuskih departmana u apsolutni prioritet vlade premijera Dominiquea de Villepina.

On je zbog toga u srijedu otkazao i službeni posjet Kanadi te sazvao hitan sastanak užeg kabineta na kojem se raspravljalo o "hitnim mjerama, osobito glede obrazovanja i zapošljavanja mladih u Seine-Saint-Denisu".

Još početkom tjedna održao je sastanak s parlamentarnim zastupnicima tog departmana i predstavnicima mladih, a primio je i obitelji poginulih mladića.

To, međutim, nije uspjelo njegovom zamjeniku, ministru unutarnjih poslova Nicolasu Sarkozyju, jer su obtelji žrtava odbile sastanak s njim, zbog načina na koji je pokušao riješiti aktualnu krizu i odnosa prema stanovnicima Seine-Saint-Denisa, koje je nazvao "šljamom".

Nakon izbijanja nemira, Sarkozy se odlučio na isključivi odgovor silom, poslavši u predgrađa na stotine pripadnika redovne i specijalne policije, ali se ta taktika pokazala potpuno neučinkovitom i sad se problem pokušava riješiti sveobuhvatnijim pristupom, s naglaskom na pomoć tamošnjem stanovništvu u poboljšanju katastrofalnog ekonomskog i socijalnog statusa koje ima u francuskom društvu.

Izjavom da su mladi u tim predgrađima "šljam" Sarkozy je, iako poznat po burnom karakteru i beskompromisnosti, izazvao zgražanje javnosti i kritike čak i unutar vlastite stranke, otvorivši mogućnost raskola u vladi.

Ministar za ravnopravnost građana Azouz Begag najotvorenije je kritizirao rječnik ministra unutarnjih poslova, a i sam Sarkozy je priznao da mu ta izjava "nije olakšala zadaću".

Iako je minitar pravosuđa rekao kako su problem uveličali mediji i da on "neće dovesti do krize vlade", pritisak je pojačala i oporba, pa su komunisti zatražili stvaranje istražnog povjerenstva, a socijalisti vladu optužili za stvaranje "eksplozivnog stanja".

Cijela situacija u prvi je plan gurnula snažno suparništvo između premijera de Villepina i Sarkozyja, članova iste stranke UMP, koje očekuje borba za položaj predsjednika Republike 2007. godine.

Zato se u srijedu prvi put od početka nemira oglasio i predsjednik Jacques Chirac, koji je pozvao na "smirivanje duhova" i dijalog.

"Zakon se mora provoditi čvrsto i u duhu dijaloga i poštovanja", rekao je Chirac.

"Nedostatak dijaloga i eskalacija nepoštovanja vodili bi u opasno stanje. Nigdje u zemlji ne smije biti područja u koja se ne smije ući", rekao je Chirac, ocijenivši "presudnim" da se rezultati istrage o smrti dvojice tinejdžera "doznaju što prije".

Pozvao je i vladu da "za najkasnije mjesec dana iznese prijedloge za ubrzanje i jačanje" učinkovitosti mjera za osiguranje jednakih mogućnosti svima i predstavi plan prevencije maloljetničke delinkvencije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙