FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Posrednici pozvali Izraelce i Palestince da se suzdrže od nasilja

UJEDINJENI NARODI, 28. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Međunarodniposrednici u bliskoistočnom sukobu pozvali su u petak Izraelce iPalestince da pokažu suzdržanost i ne dopuste da nasilje potkopatraženje mira u regiji.
UJEDINJENI NARODI, 28. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Međunarodni posrednici u bliskoistočnom sukobu pozvali su u petak Izraelce i Palestince da pokažu suzdržanost i ne dopuste da nasilje potkopa traženje mira u regiji.

Sjedinjene Države, Europska unija, Rusija i Ujedinjeni narodi "osuđuju sva teroristička djela i pozivaju sve strane na suzdržanost i da izbjegnu eskalaciju nasilja i drže kanale komunikacije otvorenim", izjavila je skupina nakon telefonskih konzultacija.

U izjavi se izražava podrška i ohrabruju napori palestinskih vlasti da poduzmu korake u sprječavanju naoružanih skupina da pokrenu napada s njihovog teritorija.

Izjava također osuđuje samoubilački bombaški napad u Haderi, prvi od izraelskog povlačenja iz Gaze 12. rujna. Odgovornost za taj napad preuzela je palestinska skupina Islamski džihad.

Četvorka je također zatražila od Sirije da odmah zatvori urede Islamskog džihada u toj zemlji i "spriječi korištenje svojeg teritorija od strane oružanih skupina koje čine teroristička djela".

U telefonskoj konferenciji na kojoj je dogovorena ova izjava sudjelovali su glavni tajnik UN-a Kofi Annan, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, državna tajnica SAD-a Condoleezza Rice, britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw, odgovorni za vanjske poslove EU-a Javier Solana i europski povjerenik za vanjske odnose Benita Ferrero-Waldner, kaže se u izjavi.

Izjava je objavljena kratko vrijeme nakon što su palestinski liječnici rekli da je u izraelskim zračnim udarima u sjevernoj Gazi ubijen palestinski militant.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙