FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski tisak o novom veleposlaniku u Zagrebu

LJUBLJANA,3. studenoga(Hina) - Sadašnjeg veleposlanika Slovenije uZagrebu Petera Bekeša naslijedit će dr. Milan Oražen Adamič, članstranke premijera Janeza Janše, navode u četvrtak slovenski mediji,ali se pri tome isključivo pozivaju na priloge što su ih u vodećimhrvatskim listovima objavili njihovi dopisnici iz Slovenije.
LJUBLJANA,3. studenoga(Hina) - Sadašnjeg veleposlanika Slovenije u Zagrebu Petera Bekeša naslijedit će dr. Milan Oražen Adamič, član stranke premijera Janeza Janše, navode u četvrtak slovenski mediji, ali se pri tome isključivo pozivaju na priloge što su ih u vodećim hrvatskim listovima objavili njihovi dopisnici iz Slovenije.

S tvrdnjom da će 59-ogodišnji suradnik Slovenske akademije znanosti u umjetnosti i predsjednik Nacionalnog saveza geografskih društava postati veleposlanik Slovenije u Hrvatskoj prvi je prije mjesec dana izišao ljubljanski list "Dnevnik", ocjenjujući da je riječ o čovjeku bez diplomatskog iskustva i članu Janšine stranke Slovenski demokrati (SDS). Vijest je prošla bez posebnog zanimanja, a i parlamentarni odbor koji vrši "hearinge" za veleposlanike nije o toj odluci još raspravljao, no pitanje da li za veleposlanike slati samo profesionalne diplomate iz ministarstva vanjskih poslova i kakvu kvotu osigurati za "političke" kadrove pojedinih stranaka stalna je dilema i konstanta u ovdašnjim političkim diskusijama.

U slovenskoj javnosti je poznato da sadašnji premijer nije naklonjen dosadašnjem veleposlaniku u Zagrebu Peteru Bekešu, kako zbog različitih političkih izvorišta (Bekeš je nekada bio jedan od glavnih ljudi u stranci reformiranih komunista koja je prerasla u sadašnje slovenske socijalne demokrate -SD), tako i zbog događaja koji su uslijedili nakon proglašenja hrvatskog ekološko-ribolovnog pojasa u Jadranu prije dvije godine. Janša je tada kao oporbeni čelnik u parlament prigovorio Bekešu da nije znao pravodobno reagirati na to proglašenje, iako je kasnije odlukom tadašnje vlade "povučen na konzultacije" u Ljubljanu.

Kako pišu slovenski mediji, Bekešov redovni mandat trajao bi još nekoliko mjeseci.

O Oraženu Adamiču u medijima nema posebno istaknutih podataka osim, da je vodio ekspertno vijeće Janšine stranke pred lanjske parlamentarne izbore i da nije uspio na listi iste stranke ući u Europski parlament u svibnju prošle godine. Janšina SDS tada je postigla velik uspjeh jer je osvojila dva mjesta u Europarlamentu od sedam, koliko su ih dobile sve slovenske stranke, ali je Oražen na stranačkoj listi bio pozicioniran na zadnjem, sedmom mjestu, pa nije ni imao mnogo prilike biti izabran. Kao geograf i biolog Oražen se inače bavio i fenomenom postupnog otapanja Triglavskog ledenjaka, jedinog glečera u Sloveniji.

(HIna) xfl ybr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙