FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija planira odbaciti naftu u proizvodnji električne energije

RIM, 3. studenog 2005. (Hina/Dpa) - Italija planira srezati cijeneelektrične energije smanjenjem svoje ovisnosti o nafti i izgradnjomnuklearnih elektrana, koje su od 1987. zabranjene u toj zemlji,izjavio je talijanski ministar za industriju Claudio Scajola.
RIM, 3. studenog 2005. (Hina/Dpa) - Italija planira srezati cijene električne energije smanjenjem svoje ovisnosti o nafti i izgradnjom nuklearnih elektrana, koje su od 1987. zabranjene u toj zemlji, izjavio je talijanski ministar za industriju Claudio Scajola.

"Italija danas ovisi gotovo isključivo o nafti u svojoj proizvodnji električne energije. Naš je plan odbaciti naftu do 2010. i zamijeniti ju plinom, ugljenom i alternativnim izvorima energije kao što su solarna i energija vjetra", kazao je Scajola. "Dugoročni plan je ponovno uvesti nuklearnu energiju u zemlji", dodao je.

Gotovo 80 posto električne energije Italija proizvodi sagorijevanjem nafte, a preostali dio potječe iz hidroelektrana.

Talijani su zabranili nuklearne elektrane na referendumu nakon najgore svjetske nuklearne nesreće u Černobilu 1986. Ta je odluka prisilila Italiju da se snažno osloni na uvoz za potrebe svoje energetske potrošnje, ponekad s teškim posljedicama. Primjerice, u ljeto 2003. drvo koje je palo na energetski vod u Švicarskoj uzrokovalo je potpuni nestanak struje u Italiji.

To također znači da Talijani plaćaju 30 posto veće račune za struju nego potrošači u susjednoj Francuskoj, rekao je Scajola. "Naš je cilj pojeftiniti struju za obitelji i poduzeća", kazao je.

Prema njegovim riječima, vlada namjerava predstaviti novi energetski plan u prva dva mjeseca iduće godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙