FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Toljan: rekonekcijom smanjeni gubici u prijenosu struje

ZAGREB, 10. listopada 2005. (Hina) - Rekonekcija, odnosno povezivanjevećeg dijela elektroenergetske mreže jugoistočne Europe s glavnimdijelom kontinentalne europske mreže, Hrvatskoj je donijela značajnosmanjenje gubitaka u prijenosu električne energije i ti su gubicimanji za oko 130 milijuna kilovatsati.
ZAGREB, 10. listopada 2005. (Hina) - Rekonekcija, odnosno povezivanje većeg dijela elektroenergetske mreže jugoistočne Europe s glavnim dijelom kontinentalne europske mreže, Hrvatskoj je donijela značajno smanjenje gubitaka u prijenosu električne energije i ti su gubici manji za oko 130 milijuna kilovatsati.

Po cijenama struje na europskoj burzi to je ušteda od oko pet milijuna eura godišnje, istaknuo je član Uprave HEP-a Ivica Toljan na današnjem okruglom stolu Modeli tržišta električne energije i razvoj regionalnog tržišta električne energije u jugoistočnoj Europi.

Okruglim stolom, kojeg je organizirao Hrvatski ogranak Međunarodnog vijeća za velike elektroenergetske sustave (CIGRE), te sutrašnjim stručnim skupom kojeg organizira Hrvatska elektroprivreda obilježava se i prva godišnjica rekonekcije prve i druge sinkorne zone UCTE.

Sama rekonekcije prije godinu dana koordinirana je i vođena iz Zagreba, a prethodila joj je obnova i izgradnja dviju važnih hrvatskih trafostanica - Ernestinovo i Žerjavinec.

Rekonekcijom je bitno povećana sigurnost elektroenergetskog sustava i sigurnost opskrbe u cijeloj regiji, a bila je i ključan preduvjet za ubrzano uključivanje tržišta električne energije jugoistočne Europe u tržište EU.

Poboljšanju sigurnosti opskrbe i lakšem integriranju u elektroenergetski sustav EU doprinijet će i Ugovor o uspostavi Zajednice za energiju koji će, najavio je danas pomoćnik ministra gospodarstva Željko Tomšić, biti potpisan 25. listopada u Ateni.

Potpisnica tog Ugovora je s jedne strane EU, a s druge zemlje regije - Albanija, Bugarska, BiH, Hrvatska, Makedonija, Rumunjska i Srbija i Crna Gora, dok se Turska još nije izjasnila o potpisivanju, premda je i ona predviđena kao članica ugovora.

Ugovorom će se uspostaviti cjelovito tržište prirodnog plina i električne energije i to na načelima koja vrijede u EU, što će, procjenjuje Tomšić, stimulirati i ulaganja u energetski sektor.

Zadaće su Zajednice uz ostalo i uspostava uvjeta za trgovinu energijom uz niže cijene, razvijanje tržišnog natjecanja, brigu o okolišu, te poticanje obnovljivih izvora energije, naglasio je Tomšić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙