FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolski parlament razmatrat će prijedlog proširene autonomije Katalonije

ZAGREB/MADRID, 3. studenog 2005. (Hina) - Španjolski parlament dao je učetvrtak rano ujutro, nakon 12-satne rasprave, zeleno svjetlo zarazmatranje prijedloga o proširenoj autonomiji sjeveroistočnepokrajine Katalonije, prenijeli su mediji.
ZAGREB/MADRID, 3. studenog 2005. (Hina) - Španjolski parlament dao je u četvrtak rano ujutro, nakon 12-satne rasprave, zeleno svjetlo za razmatranje prijedloga o proširenoj autonomiji sjeveroistočne pokrajine Katalonije, prenijeli su mediji.

Sa 197 glasova 'za' i 146 'protiv' španjolski zastupnici pristali su razmatrati sporni tekst proširene autonomije Katalonije, javila je agencija France presse.

Taj bi parlamentarni proces trebao trajati nekoliko mjeseci.

Proširena autonomija predviđa fiskalnu autonomiju Katalonije, jedne od triju najrazvijenijih španjolskih pokrajina (osim Baskije i područja Madrida), koja bi trebala manje uplaćivati u središnji državni proračun nego li to aktualno čini.

Katalonci se u novom tekstu spominju kao "nacija", a što protivnici ocjenjuju neustavnim.

Prijedlogom se favorizira uporaba katalonskog jezika u javnim institucijama nad također službenim kastiljskim (španjolski) jezikom.

Zastupnici Narodne stranke koju vodi Mariano Rajoy glasali su protiv prijedloga kojim se, kako je rekao Rajoy, "okreće leđa ustavu" i prijeti "jedinstvu" Španjolske.

Predsjednik španjolske vlade, socijalist Jose Zapatero rekao je u srijedu da je prijedlog autonomije "razuman" iako su mu potrebne manje izmjene. Dnevnik El Mundo spominje šest područja na koja se osvrnuo Zapatero a među njima su pitanje nacije, fiskalna i pravosudna autonomija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙