FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Berlusconijev ultimatum: Ili izborna reforma ili kriza vlade

RIM, 5. listopada 2005. (Hina) - Talijanski premijer Silvio Berlusconiželi povratak proporcionalnog izbornog sustava, umjesto sadašnjegvećinskog, te je zaprijetio da će doći do krize vlade ako nacrtizborne reforme, koji je njegov desni centar predložio parlamentu, nebude izglasan, piše u srijedu list Repubblica.
RIM, 5. listopada 2005. (Hina) - Talijanski premijer Silvio Berlusconi želi povratak proporcionalnog izbornog sustava, umjesto sadašnjeg većinskog, te je zaprijetio da će doći do krize vlade ako nacrt izborne reforme, koji je njegov desni centar predložio parlamentu, ne bude izglasan, piše u srijedu list Repubblica.

"Ako sljedeći tjedan ne prođe izborna reforma u Zastupničkom domu, doći će do krize vlade. To morate znati", upozorio je Berlusconi svoje saveznike u Kući sloboda, kako je nazvana koalicija desnog centra.

Njegov saveznik, čelnik Sjeverne lige Umberto Bossi, s kojim se Berlusconi sastao, nije oduševljen povratkom na proporcionalni izborni sustav, te je jasno rekao kako "ne zna hoćemo li taj zakon moći izglasati", misleći pri tome na glasovanje njegovih sjevernoligaša. S druge strane, prema Berlusconijevoj ocjeni, promjena izbornog sustava je "jedini način za davanje poticaja vladi". Čini se da je Berlusconi spreman ići na prijevremene izbore (redovni bi trebali biti u proljeće 2006.) ako izborna reforma, koja je već u parlamentu, ne bude izglasana.

Oporbeni lijevi centar protivi se izbornoj reformi uoči samih izbora držeći da je to napad na demokraciju. Ne mogu se mijenjati pravila igre uoči same utakmice. Zbog toga je čelnik lijevog centra i bivši predsjednik Europske komisije Romano Prodi sazvao u nedjelju u Rimu veliki skup protiv vladine izborne reforme i protiv vladina nacrta državnog proračuna za sljedeću godinu, koji ocjenjuje kao još jedan napad na najslabije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙