FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SCG: Nadbiskup Hočevar pozdravlja pokretanje dijaloga između crkava

SUBOTICA, 2. studenog 2005. (Hina) - Nadbiskup beogradski StanislavHočevar pozdravio je u srijedu, u izjavi za program na hrvatskomjeziku Radio Subotice, najavljeni početak dijaloga o ujedinjenjuKatoličke crkve i pravoslavnih crkava, čiji bi domaćin sljedeće godinetrebao biti Beograd.
SUBOTICA, 2. studenog 2005. (Hina) - Nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar pozdravio je u srijedu, u izjavi za program na hrvatskom jeziku Radio Subotice, najavljeni početak dijaloga o ujedinjenju Katoličke crkve i pravoslavnih crkava, čiji bi domaćin sljedeće godine trebao biti Beograd.

Srbijanski mediji objavili su prošloga tjedna da je Srbija pristala biti domaćin plenarnog sastanka teološke komisije Katoličke crkve i pravoslavnih crkava, na kojemu će biti nastavljen dijalog o ujedinjenju koji je prekinut u srpnju 2000.

"Ovaj moment treba promatrati kao poseban dar Boga za naše vrijeme", izjavio je komentirajući tu vijest nadbiskup Hočevar, i dodao "da i jedna i druga strana očekuje i raduje se tom teološkom razgovoru".

"Dobri poznavatelji čitave situacije smatraju da bi dobrim teološkim dijalogom mogle biti brzo u budućnosti odstranjene neke poteškoće i da bi taj susret jedne i druge crkve, odnosno jednog i drugog dijela jedne crkve mogao unaprijediti sve veću povezanost", naveo je nadbiskup beogradski.

Iako inicijativu prati optimistično ozračje on naglašava da rezultate dijaloga o ujedinjenju ne treba odmah očekivati, jer se radi o "početku jednog dužeg procesa u promicanju jedinstva".

Nadbiskup je istaknuo da nije slučajno da se inicijativa pokreće u ovom trenutku.

"Sve pravoslavne autokefalne crkve žele iskoristiti moment kada je na kormilu Katoličke crkve izvanredni teolog, Sveti otac Benedikt XIV., za započinjanje jednog jačeg teološkog dijaloga", dodao je nadbiskup Hočevar.

Nastavak dijaloga o ujedinjenju kršćanskih crkava jedna je od tema Sinoda Srpske pravoslavne crkve koji je u srijedu počeo u Beogradu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙