FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tajland: 48-godišnjak umro od posljedica zaraze ptičjom gripom

BANGKOK , 20. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Od posljedica ptičjegripe uzrokovane virusom H5N1 umro je 48-godišnji Tajlanđanin koji sezarazio kontaktom s bolesnom peradi, što je trinaesta ljudska žrtvasmrtonosnog virusa u toj zemlji, izvijestio je u četvrtak premijerThaksin Shinawatra.
BANGKOK , 20. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Od posljedica ptičje gripe uzrokovane virusom H5N1 umro je 48-godišnji Tajlanđanin koji se zarazio kontaktom s bolesnom peradi, što je trinaesta ljudska žrtva smrtonosnog virusa u toj zemlji, izvijestio je u četvrtak premijer Thaksin Shinawatra.

Zdravstveni djelatnici izvijestili su da je 48-godišnjak umro u pokrajini Kanchanaburi, u kojoj je nedavno zabilježeno više novih slučajeva ptičje gripe kod peradi. Pokrajina se nalazi oko stotinu km zapadno od glavnoga grada Bangkoka.

"Prvi laboratorijski rezultat bio je negativan, no nakon ponovljenih testova pokazalo se da je žrtva pozitivna na H5N1", rekao je za France presse direktor odjela ministarstva zdravstva za kontrolu bolesti Thawat Suntajarn. "Ovaj je Tajlanđanin zaražen nakon kontakta s bolesnom kokoši.Njegov sin, koji je također bio u kontaktu sa zaraženom peradi, za sada nije pozitivan na virus", rekao je za Reuters Thawat. To je prvi smrtni slučaj od ptičje gripa u Tajlandu u posljednjih 12 mjeseci.

H5N1 prvi se put pojavio u Hong Kongu 1997., a zatim 2003. ponovno u Južnoj Koreji te se proširio na Vijetnam, Tajland, Laos, Kinu, Indoneziju, Kambodžu, Rusiju i Europu. Do sada je od posljedica virusa u svijetu umrlo 60 osoba, najviše - 41 u Vijetnamu.

Dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije tvrde da bi epicentar eventualnog izbijanja ljudske pandemije mogle biti upravo zemlje jugoistočne Azije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙