FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počela gradnja vjetroelektrane u šibenskom zaleđu

ŠIBENIK, 31. listopada 2005. (Hina) - Na lokaciji između Trtra iKrtolina u šibenskom zaleđu danas je započela gradnja 14vjetrogeneratora koji će ukupno proizvoditi 11,2 megavata električneenergije odnosno godišnje 32 tisuće megavata sati.
ŠIBENIK, 31. listopada 2005. (Hina) - Na lokaciji između Trtra i Krtolina u šibenskom zaleđu danas je započela gradnja 14 vjetrogeneratora koji će ukupno proizvoditi 11,2 megavata električne energije odnosno godišnje 32 tisuće megavata sati.

To je dvostruko više od proizvodnje u našoj prvoj vjetroelektrani na Pagu, a po procjenama, ta bi proizvodnja mogla zadovoljiti sadašnje potrebe svih kućanstava u Šibeniku.

Sredstva za izgradnju vjetroelektrane, u iznosu od 12,5 milijuna eura, osigurala je njemačka tvrtka EnerSys, čiji je direktor za Hrvatsku Željko Samardžić istaknuo kako su pripreme za gradnju šibenske vjetroelektrane trajale gotovo četiri godine i to uglavnom zbog nedostatka zakonske regulative. Po njegovim riječima, problem je riješen privremeno sklapanjem ugovora sa HEP-om kojemu će biti isporučena proizvedena električna energija.

Gradnja vjetroelektrane Krtolin trajat će oko pet mjeseci a u međuvremenu bi na šibenskom području trebala početi i gradnja druge šibenske vjetroelektrane na Orlicama sa 12 vjetrogeneratora. Sve radove na gradnji obavit će šibenske građevinske tvrtke.

Predsjednik Županijske gospodarske komore Zdravko Škender je istaknuo da bi Šibenik, obzirom da će uskoro imati tri vjetroelektrane, mogao postati i centar za koordinaciju i servisiranje hrvatskih vjetroelektrana jer je u planu gradnja i dvije vjetroelektrane na dubrovačkom području.

Radove na izgradnji prve šibenske vjetroelektrane otvorila je danas šibenska gradonačelnica Nedjeljka Klarić a njemački investitor obećao je kako će šibenskom gradskom proračunu godišnje izdvajati 0,5 posto prihoda ili nekih 20-ak tisuća eura.

U utorak, 26. listopada, predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak i direktor tvrtke Enersys Željko Samardžić potpisali su petnaestogodišnji Ugovor o kupoprodaji električne energije iz male vjetroelektranre Trtar - Krtolin, instalirane snage 5.100 kW (na pragu elektrane 5.000 kW) s mogućom godišnjom proizvodnjom od 13,8 milijuna kWh. Tom je prigodom, kako je objavljeno na HEP-ovoj web stranici, predsjednik Uprave HEP-a izrazio zadovoljstvo što je taj privatni ulagatelj uspio osigurati sve potrebne uvjete za potpisivanje Ugovora.

Samardžić pak vjeruje da će se u Hrvatskoj nastaviti trend korištenja obnovljive energije - osim snage vode i snage vjetra, a direktor Sektora za razvoj HEP-a Nikola Bruketa izrazio je nadu da će ono što je danas iznimka postati pravilo da se u izgradnju malih elektroenergetskih objekata uključuju privatni investitori.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙