FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MMF prognozira daljnje zaoštravanje monetarne politike u SAD-u

SINGAPUR, 5. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Glavni ekonomistMeđunarodnog monetarnog fonda (MMF) u srijedu je izjavio da ćeamerička središnja banka Fed vjerojatno nastaviti podizati kamatnestope budući da visoke cijene nafte stvaraju pritisak na jačanjeinflacije.
SINGAPUR, 5. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Glavni ekonomist Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u srijedu je izjavio da će američka središnja banka Fed vjerojatno nastaviti podizati kamatne stope budući da visoke cijene nafte stvaraju pritisak na jačanje inflacije.

"Nafta utječe na inflaciju. Cijene polagano rastu u Sjedinjenim Država a bilježimo i rast proizvođačkih cijena," kazao je Raghuram Rajan tijekom svojeg posjeta Singapuru. "Fed će biti na oprezu i vjerojatno će nastaviti s procesom podizanja kamatnih stopa u kratkom roku."

MMF je u svojim polugodišnjim Svjetskim gospodarskim prognozama objavio da će globalni gospodarski rast, unatoč visokim cijenama nafte, dosegnuti 4,3 posto u ovoj i idućoj godini, što je iznad prosječnih 3,9 posto zabilježenih u proteklih deset godina.

Rajan je zadržao te prognoze no kazao je da su, dok su prognoze za svjetsko gospodarstvo optimistične, rizici koje predstavljaju rekordne cijene nafte u porastu proteklih mjeseci.

"SAD i Kina se pokreću procesima koji su u dugom roku neodrživi. Cijene nafte pokazuju sve veći pritisak na rast", kazao je Rajan.

Glavni ekonomist MMF-a ustvrdio je također da bi se izvozom pokretana gospodarstva trebala usredotočiti na visokokvalitetna ulaganja i poticanje potrošnje.

"Nažalost, budući je rast potican izvozom, vlade nisu pokrenule politike za poticanje ulaganja i potrošnje," kazao je Rajan dodavši da povrati od ulaganja na tržištima u razvoju nisu spektakularni te da se to treba promijeniti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙