FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush i Barroso razgovarali o slobodnoj trgovini u svijetu

WASHINGTON,18. listopada 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W.Bush i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso razgovaralisu u utorak u Washingtonu o jačanju slobodne trgovine u svijetuuključujući trgovinu poljoprivrednim proizvodima.
WASHINGTON,18. listopada 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso razgovarali su u utorak u Washingtonu o jačanju slobodne trgovine u svijetu uključujući trgovinu poljoprivrednim proizvodima.

Nakon zatvorenog susreta u Bijeloj kući Bush je rekao novinarima kako su razgovori bili usredotočeni na suradnju u jačanju mira širenjem demokracije te poticanju ekonomskog napretka u svijetu.

On je kazao kako su razgovarali o jačanju napretka u svijetu promicanjem "slobodne i pravedne trgovine" te da je bilo riječi o tome što mogu učiniti da unaprijede pregovore o slobodnoj trgovini koji se vode u okviru Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

"Imali smo dobar i otvoren razgovor i nema sumnje da dijelimo isti cilj", rekao je Bush.

Smanjivanje trgovinskih prepreka posebice poljoprivrednih subvencija i carina na poljoprivredne proizvode su ključna pitanja pregovora u okviru Svjetske trgovinske organizacije za koje se predviđa da bi mogli završiti do kraja 2006.

Navodeći da EU i SAD s više od 1 milijarde dolara međusobne razmjene dnevno predstavljaju 40 posto svjetske trgovine Barroso je rekao da EU i SAD imaju "zajednički interes za otvaranje tržišta" .

On je kazao da EU želi uspjeh pregovorima u okviru WTO-a.

"Želimo da postignu ambiciozan i uravnotežen rezultat oko poljoprivrede, ali ne samo poljoprivrede", rekao je Barroso dodajući da je važno i područje usluga.

Sjedinjene Države su prošloga tjedna ponudile smanjenje poljoprivrednih subvencija za 60 posto u narednih pet godina ukoliko EU i Japan te druge zemlje izuzimajući najsiromašnije ozbiljno smanje poljoprivredne carine.

EU je sa svoje strane ponudio smanjenje poljoprivrednih subvencija za 70 posto.

Bush i Barroso nisu odgovarali na pitanja novinara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙