FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetska banka srezala procjene vrijednosti novog globalnog trgovinskog sporazuma

BRUXELLES, 12. listopada 2005. (Hina) - Svjetska banka, koja je prijedvije godine predvidjela da će globalni sporazum o liberalizacijitrgovine rezultirati vrijednošću od 500 milijardi američkih dolara zagospodarstvo, smanjila je svoje predviđanje budući se Europska unija iSAD protive rezanju poljoprivrednih subvencija.
BRUXELLES, 12. listopada 2005. (Hina) - Svjetska banka, koja je prije dvije godine predvidjela da će globalni sporazum o liberalizaciji trgovine rezultirati vrijednošću od 500 milijardi američkih dolara za gospodarstvo, smanjila je svoje predviđanje budući se Europska unija i SAD protive rezanju poljoprivrednih subvencija.

"Govorimo o mnogo, mnogo manjim brojkama", rekao je srijedu Uri Dadush, direktor odjela međunarodne trgovine u Svjetskoj banci u intervjuu agenciji Bloomberg. "Recimo da trenutno govorimo o dobitku u visini od 20 do 30 milijardi dolara za zemlje u razvoju; a to je još uvijek značajan iznos".

Protivljenje američkog Kongresa i vlada europskih zemalja poput Francuske i Italije ograničilo je raspon u kojem dva najveća svjetska gospodarstva mogu rezati poljoprivredne subvencije, a upravo je to prepreka koja je dovela do sloma pregovora u sklopu Svjetske trgovinske organizacije (WTO) u Meksiku 2003.

Ministri članica WTO-a pokušavaju ovoga tjedna postići napredak u pregovorima uoči ministarskog sastanka u Hong Kongu u prosincu.

Pregovori su dobili novi zamah nakon što su predstavnici SAD-a i EU ponudili veće rezanje podrške poljoprivrednicima. Američki trgovinski predstavnik Robert Portman obvezao se na smanjenje subvencija za 60 posto, a njegov europski kolega Peter Mandelson obećao je njihovo rezanje za 70 posto.

Američki i europski poljoprivrednici primili su u 2004. 180 milijardi dolara vrijednu pomoć, procjenjuje Organizacija za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙