FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Razriješena kaznena djela ratnog zločina u kojima je ubijeno četvero srpskih civila

OSIJEK,29. listopada(Hina) - Djelatnici osječko-baranjske Policijskeuprave razriješili su četiri kaznena djela ratnog zločina protivcivila na području Čepina i Osijeka u kojima je 1991. ubijeno četverosrpskih civila, izvijestili su dužnosnici te PU na današnjojizvanrednoj konferenciji za novinare.
OSIJEK,29. listopada(Hina) - Djelatnici osječko-baranjske Policijske uprave razriješili su četiri kaznena djela ratnog zločina protiv civila na području Čepina i Osijeka u kojima je 1991. ubijeno četvero srpskih civila, izvijestili su dužnosnici te PU na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare.

Načelnik osječko-baranjske PU Vladimir Faber i načelnik Ureda načelnika Stipo Rimac izvijestili su da je prvoosumnjičeni za ta kaznena djela 44-godišnji hrvatski državljanin iz Čepina od prije dostupan pravosuđu, a drugoosumnjičenoga hrvatskog državljanina iz Đakova (33) jučer je uhitila djelatnica Dubrovačko-neretvanske PU, na čijem je području privremeno boravio, te će tijekom dana biti priveden u istražni centar osječkoga Županijskoga suda.

Postoji osnovana sumnja da je prvosumnjičeni 23. studenog 1991., kao zamjenik zapovjednika satnije u sklopu 130. brigade HV-a radi zastrašivanja i iz osvete, počinio ratni zločin ubivši bračni par Gvozdenović, Stevana (1939.) i Dragicu (1944.) i njihova rođaka Ljubomira Grandića (1944), rečeno je. Nakon što prvoosumnjičeni i još jedan pripadnik HV-a Gvozdenoviće nisu pronašli u njihovoj kući u Čepinu, susreli su Grandića, kojeg su prisilili da uđe u njihov automobil. U obližnjoj ulici susreli su i Gvozdenoviće koje su automobilom odvezli u kuću u Starčevićevoj ulici, kojom se koristila njihova postrojba. Prvoosumnjičeni te još jedan, sada pokojni pripadnik te postrojbe, u toj su ih kući fizički i psihički zlostavljali, a navečer su ih odveli na polje Jasenik, gdje je prvosumnjičeni iz automatske puške "Thompson" u njih ispalio više hitaca i ubio ih.

Utvrđena je i osnovana sumnja da su prvosumnjičenik i drugoosumnjičenik počinili ratni zločin ubivši Savu Pavitovića iz Osijeka 25. studenog 1991. Vozilom su ga presreli na ulazu u Osijek te su ga, uz prijetnju oružjem i objašanjenje da ga vode na ispitivanje, odveli na polje između Čepina i Ivanovca. Drugoosumnjičenika se tereti da je, po zapovijedi prvosumnjičenoga, iz "Thompsona" ispalio nekoliko hitaca koji su ranili Pavitovića, nakon čega jedan od osumnjičenika iz istog oružja ispalio još dva metka i ubio ga.

Zamoljen da komentira napise po kojima se rješavanjem slučajeva odvlači pozornost javnosti dok se intenzivira istraga protiv B. Glavaša, Faber ja odgovorio kako takve špekulacije "kategorički odbija", dodajući da se obrađuje "svako kazneno djelo za koje ima bilo kakvih izgleda da se može doći do počinitelja". Na upit novinara je li Glavaš pozvan na obavijesni razgovor, odgovorio je da policija ne može davati podatke o tome s kim i o čemu razgovara jer je to "službena tajna".

Na pitanje hoće li se pojačati istraga o ubojstvu bivšeg načelnika osječke policije Josipa Reihl-Kira, rekao je da je u tom slučaju učinjeno sve što se moglo učiniti te da "nema nikakvih dokaza da je bilo tko naredio likvidaciju Kira i ne može se potvrditi da je, osim tada okrivljenog Antuna Gudelja, netko kao nalogodavac bio umiješan u to kazneno djelo".

(Hina) xivuc yvkn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙