FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uhićena devetorica osumnjičena za ratni zločin u Suvoj Reci na Kosovu

BEOGRAD,16. listopada(Hina) - Devetorica osumnjičenih za ratni zločinnad Albancima u Suvoj Reci na Kosovu 1999. godine, čija su tijelanađena u masovnoj grobnici u Batajnici pokraj Beograda 2001. godine,privedena su do srijede ujutro istražnom sucu Specijalnog suda zaratne zločine u Beogradu, potvrdio je u srijedu glasnogovornikbeogradskog Tužiteljstva za ratne zločine Bruno Vekarić.
BEOGRAD,16. listopada(Hina) - Devetorica osumnjičenih za ratni zločin nad Albancima u Suvoj Reci na Kosovu 1999. godine, čija su tijela nađena u masovnoj grobnici u Batajnici pokraj Beograda 2001. godine, privedena su do srijede ujutro istražnom sucu Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu, potvrdio je u srijedu glasnogovornik beogradskog Tužiteljstva za ratne zločine Bruno Vekarić.

Među privedenima je šest aktivnih policajaca MUP-a Srbije, kazao je Vekarić Radiju B92, dodajući da je Tužiteljstvo za ratne zločine zatražilo da svi uhićeni budu zadržani u pritvoru.

"Tužiteljstvo za ratne zločine je 3. listopada podnijelo zahtjev za provođenje istrage protiv devet osoba za koje se sumnja da su počinile ratni zločin protiv civilnog stanovništva u ožujku 1999. na Kosovu. Te osobe privedene su istražnom sucu i Tužiteljstvo je tražilo da im bude određen pritvor. Zahtjev za istragu odnosi se na događaj u Suvoj Reci gdje je, prema našim saznanjima ubijeno 48 osoba, među njima 14 mlađih od 15 godina", kaže Vekarić.

Ubijeni civili, među kojima su bile i dvije bebe, jedna 24-godišnja trudnica i jedna 100-godišnja starica, prema nekim svjedočenjima, bili su ubačeni u kamione i odvezeni najprije u krug vojarne u Prizrenu, gdje su ostavljeni nekoliko dana, a potom pokopani u tri jame na vojnom strelištu. Nakon dva tjedna, iz Beograda je stigla naredba da se tijela otkopaju i prebace na poligon MUP-a Srbije, u Batajnici kod Beograda.

Masovna grobnica u Batajnici otkrivena je u proljeće 2001. godine, nakon što je jedan od povjerljivih ljudi policijskog generala Vlastimira Đorđevića, haaškog optuženika koji se navodno krije u Rusiji, ljut zbog toga što mu policijski vrh nije riješio stambeni problem, otkrio tadašnjoj vladi premijera Zorana Đinđića lokaciju u Batajnici i pokazao mjesto na kojem je bagerom kopao jame i zatrpavao tijela dovezena s Kosova.

MUP Srbije je u svibnju 2001. godine priopćio da je prenošenje tijela ubijenih Albanaca na Kosovu i njihovo sahranjivanje na tajnim lokacijama u Srbiji dogovoreno u ožujku 1999. godine, za vrijeme NATO-ova bombardiranja, u kabinetu tadašnjeg predsjednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića. Sastanku su, prema policijskom priopćenju, osim Miloševića, prisustvovali tadašnji ministar policije Vlajko Stoiljković, koji je krajem 2001. godine počinio samoubojstvo pred Skupštinom Srbije i Crne Gore, odmah nakon što je usvojen Zakon o suradnji s Haaškim tribunalom, tadašnji načelnik Resora državne sigurnosti MUP-a Srbije Vlastimir Đorđević, tadašnji šef srbijanske tajne policije Radomir Marković i drugi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙