FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Biljane Donje: Spomen-obilježje žrtvama srpske agresije

BILJANE DONJE, 29. listopada 2005. (Hina) - Na mjestu masovne grobniceu Biljanima Donjim, blizu Benkovca, danas su spomen-obilježje otkrilipotpredsjednica Vlade Jadranka Kosor i Zvonko Arbanas, član obiteljižrtava ekshumiranih iz masovne grobnice.
BILJANE DONJE, 29. listopada 2005. (Hina) - Na mjestu masovne grobnice u Biljanima Donjim, blizu Benkovca, danas su spomen-obilježje otkrili potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor i Zvonko Arbanas, član obitelji žrtava ekshumiranih iz masovne grobnice.

Spomen-obilježje podignuto je u znak sjećanja na šestero civila, mještana Smilčića, koje su krajem 1992. ubili pripadnici okupacijske srpske vojske i paravojnih postrojba. Svi su nosili prezime Arbanas. Troje civila ekshumirano je iz masovne grobnice u Biljanima Donjim, a troje iz pojedinačnih grobnica u Smilčiću.

Otkrivajući spomen-obilježje, ministrica Kosor je rekla da u Hrvatskoj otkrivena 141 masovna grobnica, a grobnica u Biljanima je 42. koja ima spomen-obilježje.

Podsjetila je da je na popisu nestalih još 1149 osoba, među kojima 20 posto žena i 12 malodobnih osoba. Upravo te brojke dokazuju da je to bio rat protiv Hrvatske i hrvatskih civila, te protiv svega što je hrvatsko, rekla je ministrica Kosor.

Zato ne smijemo zaboraviti sve žrtve poginule u velikosrpskoj agresiji, a Vlada će nastaviti potragu za nestalima jer svaka obitelj ima pravo znati istinu o svojim nestalima i dostojanstveno ih pokopati, istaknula je ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.

Osim ministrice, na otkrivanju spomen-obilježja bili su nazočni i predstojnik Vladina ureda za zatočene i nestale pukovnik Ivan Grujić, a u ime predsjednika Republike njegov izaslanik Vlado Čulina.

U ime Benkovca bio je nazočan gradonačelnik Branko Kutija, a u ime Zadarske županije predsjednik zadarske Županijske skupštine Stanko Zrilić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙