FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sutra svečani ukop posmrtnih ostataka maceljskih žrtava iz 1945.

ZAGREB, 21. listopada 2005. (Hina) - U maceljskom selu Fruki u subotuće na svečanoj komemoraciji biti pokopani posmrtni ostaci 1163 žrtvekoje su u Maceljskoj šumi u lipnju 1945., nakon završetka ratnihoperacija ubile tadašnje vlasti, a među njima je ubijen i 21 svećenikiz samostana u Krapini.
ZAGREB, 21. listopada 2005. (Hina) - U maceljskom selu Fruki u subotu će na svečanoj komemoraciji biti pokopani posmrtni ostaci 1163 žrtve koje su u Maceljskoj šumi u lipnju 1945., nakon završetka ratnih operacija ubile tadašnje vlasti, a među njima je ubijen i 21 svećenik iz samostana u Krapini.

Posmrtni ostatci maceljskih žrtava, u organizaciji bivše saborske Komisije za ratne i poratne žrtve, ekshumirani su 1991./92. samo djelomičnim iskapanjem pojedinih grobnica. Tada su prebačeni na Zavod za patologiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu, da bi 2002. bili pokopani na Mirogoju odakle će u subotu biti odvezeni i pohranjeni u kosturnicu uz buduću crkvu u Fruki.

Svečanom obredu ukopa i misi, koju će za sve žrtve Križnoga puta predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, u ime pokrovitelja hrvatske Vlade nazočna će biti potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Organizatori ukopa su župa sv. Jurja - Đurmanec, Udruga URV Hrvatski domobran, Hrvatsko društvo političkih zatvorenika i Časnički klub 242.

Po podacima bivše saborske Komisije za utvrđivanje hrvatskih ratnih i poratnih žrtava, nakon završetka Drugog svjetskog rata Titovi su partizani na maceljskom području bez suda pobili između 12 i 17 tisuća ljudi, poraženih vojnika NDH, domobrana i civila, koji su nakon što su ih saveznici izručili Titovoj vojsci, među više od 400 tisuća ostalih vojnika i civila, križnim putevima vraćani s Bleiburškog polja.

Posmrtni ostatci ekshumirani su iz 23 jame, a na maceljskom području u krugu od pet kilometara nalazi se još oko 150 neistraženih grobišta.

Po procjeni Komisije, takvih je grobišta u Hrvatskoj više od 700, u BiH 90, a oko 200 u Sloveniji.

Po slovenskim službenim procjenama, za vrijeme komunističke vlasti nakon rata je poubijano oko 190 tisuća ljudi.

S desne strane ceste Krapina-slovenska granica, na lokalitetu Lepe bukve, iz jedne od jama izvađeni su i identificirani kosturi 421 žrtve. U toj su jami zajedno bili zatrpani 400 časnika hrvatske vojske i 21 svećenik, koji su odvedeni iz samostana u Krapini.

Njihove likvidacije provodila je zloglasna Ozna, a zapovjednik joj je bio Stjepan Hršak.

Inače, u Zagrebačkoj nadbiskupiji Macelj je mjesto gdje je stradalo najviše svećenika, bogoslova i franjevaca. Bili su to franjevci iz provincije Bosne Srebrne, iz Hercegovačke provincije, iz Vrhbosanske nadbiskupije iz Đakovačke i Krčke biskupije te Zagrebačke nadbiskupije.

Sve vrijeme, od zločina u lipnju 1945. sve do 1990., na maceljskom je području bilo zabranjeno planinarenje, branje gljiva i lov kako planinari, lovci i seljaci slučajno ne bi otkrili ulegnuća u zemlji. Ta se grobišta lako prepoznaju i po drukčijoj boji trave koja tamo raste.

Prva spomen-misa slavljena je nakon 45 godina šutnje na lokalitetu Lepa bukva 9. lipnja 1991., a predvodio ju je pokojni kardinal Franjo Kuharić.

Pod pokroviteljstvom Grada Zagreba za sudionike maceljske komemoracije i pokopa posmrtnih ostataka žrtava komunističkog pokolja svibanj-lipanj 1945., u subotu, 22. listopada, organiziran je besplatan autobusni prijevoz za Macelj, s polaskom u 10 sati ispred zgrade pošte na Glavnom kolodvoru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙