FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Započeo Forum poslovanja nekretninama

PULA,28. listopad(Hina) - Na desetom Forumu poslovanja nekretninama,koji je danas svečano otvoren u Puli i koji je okupio 130 stručnjaka,dva će se dana raspravljati o sređivanju zemljišnih knjiga,posrednicima u prometu nekretninama te prostornom planiranju.
PULA,28. listopad(Hina) - Na desetom Forumu poslovanja nekretninama, koji je danas svečano otvoren u Puli i koji je okupio 130 stručnjaka, dva će se dana raspravljati o sređivanju zemljišnih knjiga, posrednicima u prometu nekretninama te prostornom planiranju.

Cilj ovog skupa, kako se danas čulo, je kroz stručni program upoznati struku s postupkom stjecanja vlasništva stranih pravnih i fizičkih osoba na nekretninama u Hrvatskoj, s projektom sređivanja zemljišnih knjiga i katastra, sustavom prostornog planiranja s prikazom donošenja plana na primjeru Grada Zagreba te sudionike Foruma upoznati s novinama koje donosi novi Zakon o obveznim odnosima s naglaskom na ugovor o posredovanju.

Pomoćnik ministrice pravosuđa Boris Koketi, govoreći o stjecanju vlasništva stranih pravnih i fizičkih osoba na nekretninama u Hrvatskoj ustvrdio kako je sadašnji sustav vrlo liberalan jer je zapravo uzajamnost jedini propisani uvjet za stjecanje prava vlasništva, a stranci mogu istodobno stjecati pravo vlasništva na građevinskom zemljištu i na izgrađenim objektima. Međutim, dodao je, stranci ne mogu steći pravo vlasništva na nekretninama koje se nalaze na području zaštićenih dijelova prirode, u šumi i šumskom zemljištu te na poljoprivrednom zemljištu.

Govoreći o ažuriranju zemljišnih knjiga, Koketi je kazao kako je to uglavnom obaveza samih vlasnika nekretnina dok država mora jedino pružiti tehničke mogućnosti da se obavi taj posao što, drži, danas država i čini.

"Mi smo poduzeli sve da se izvrši prijepis ručno vođenih zemljišnih knjiga u digitalni oblik. Hrvatska Vlada i resorno ministarstvo se zauzima da se ovaj proces okonča do konca iduće godine, a do konca ove godine svi sudovi bit će povezani s našom centralnom bazom podataka", najavio je Koketi.

Komentirajući zanimanje inozemnih kupaca i cijene hrvatskih nekrentina, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama Hrvatske gospodarske komore Dubravko Ranilović kazao je kako prednjače njemački, austrijski i engleski državljani koji međutim, smatra, imaju krivu percepciju o jeftinoj nekretnini u Hrvatskoj.

Cijene nekretnina rastu naročito na onim najatraktivnijim lokacijama koje su uz more, jer smo mi dobro zaštitili vlastitu obalu, a uglavnom se kupuju apartmani i manje kuće za odmor, kazao je Ranilović.

Na Forumu su danas uručena i 22 Uvjerenja o stručnoj osposobljenosti za posrednika nekretninama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙