FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pododbor za ljudska prava pozvao braniteljicu za djecu da povuče ostavku

ZAGREB, 5. listopada 2005. (Hina) - Članovi Pododbora za ljudska pravaHrvatskog sabora upozorili su danas pravobraniteljicu za djecu LjubicuMatijević-Vrsaljko da je zbog nejasnih razloga kojima je obrazložilasvoju ostavku narušila ugled institucije koju vodi i pozvali je da jepovuče.
ZAGREB, 5. listopada 2005. (Hina) - Članovi Pododbora za ljudska prava Hrvatskog sabora upozorili su danas pravobraniteljicu za djecu Ljubicu Matijević-Vrsaljko da je zbog nejasnih razloga kojima je obrazložila svoju ostavku narušila ugled institucije koju vodi i pozvali je da je povuče.

Na sjednici su bili i predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin, predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol i Ljubica Matijević-Vrsaljko.

Furio Radin pozvao ju je da povuče ostavku ocjenivši da je riječ o zamršenom slučaju koji zadire u međuljudske odnose i prijeti da postane skandalom.

"Dopustimo li da se o slučaju otvori rasprava u Hrvatskom saboru stvar će se pretvoriti u skandal koji će derogirati cijeli sustav", rekao je Radin.

Ocijenivši dosadašnji rad pravobraniteljice pozitivnim, smatra da je zbog posljednjih događaja vjerodostojnost rada njezina ureda manja nego prije 10 ili 15 dana.

Matijević-Vrsaljko ponovila je pred članovima Odbora zašto su ona i njezino dvoje pomoćnika dali ostavke i zatražila potporu Hrvatskog sabora. Kao razloge ostavkama navela je zdravstvene razloge, nefunkcioniranje sustava zaštite djece ni nakon dvije godine rada Ureda, odluku o nesuspenziji zamjenice državnog odvjetnika Božice Cvjetko u slučaju Brezovica te prijetnje smrću koje su joj upućene zbog rada u slučaju silovanja troje djece.

"To nisu bile prijetnje meni već instituciji pravobraniteljice za djecu", rekla je Matijević-Vrsaljko upitavši kako se od nje očekuje da radi svoj posao ako ju se sprječava da sudjeluje u rješavanju takvih slučajeva.

Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol, koja se raspravi pridružila kao zainteresirana strana, spočitnula je pravobraniteljici nedovoljno jasne argumente za njezinu ostavku.

"Zbog prijetnji se ne daju ostavke", ustvrdila je i ocijenila da je tim činom Ured izgubio na dosegnutoj razini ugleda u što je svoj trud uvelike uložila Matijević-Vrsaljko.

Najavljeno je da će o ostavkama pravobraniteljice za djecu i njezinih pomoćnika na idućoj sjednici raspravljati i Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙