FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki Exxon Mobil zabilježio rekordan profit od 9,92 milijarde dolara

WASHINGTON,28. listopada(Hina) - Američka naftna tvrtka Exxon Mobilobjavila je u četvrtak da je u protekla tri mjeseca zabilježila profitod 9,92 milijarde dolara, najveći koji je ikad postigla jedna američkatvrtka, uglavnom zahvaljujući visokim cijenama nafte i prirodnogplina.
WASHINGTON,28. listopada(Hina) - Američka naftna tvrtka Exxon Mobil objavila je u četvrtak da je u protekla tri mjeseca zabilježila profit od 9,92 milijarde dolara, najveći koji je ikad postigla jedna američka tvrtka, uglavnom zahvaljujući visokim cijenama nafte i prirodnog plina.

Prihod Exxon Mobila, najveće svjetske naftne tvrtke sa sjedištem u Teksasu, popeo se na 100 milijardi dolara, a profit je porastao čak za 75 posto na 9,92 milijarde dolara.

Prethodno je i druga američka tvrtka Conocophillips u srijedu objavila da je podvostručila svoj profit potičući sve veću zabrinutost u Americi zbog kompanija koje ubiru ekstra-profit zahvaljujući rekordnim cijenama nafte i plina.

Ogromni profiti potaknuli su kritike američkih političara koji smatraju da tvrtke zarađuju na nevoljama potrošača prinuđenih da plaćaju sve više za benzin, lož-ulje i prirodni plin.

Predsjednik George W. Bush je pozvao tvrtke da dio visokih profita ulože u izgradnju novih rafinerija nafte. SAD od 1970. nije podigao ni jednu novu rafineriju unatoč stalnom rastu potrošnje derivata.

Bushovi republikanci su u Kongresu upozorili kompanije da ne napuhavaju cijene energenata, a neki američki demokrati predlažu uvođenje posebnog poreza na profit naftnih tvrtki.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙