FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat traži omogućavanje dokupa mirovine za državne službenike

ZAGREB, 27. listopada 2005. (Hina) - Sindikat državnih službenika inamještenika Hrvatske, potaknut predstojećim valom otkaza u državnimslužbama, zatražio je danas da Vlade omogući dokup mirovineslužbenicima koji ispunjavaju uvjete za odlazak u starosnu iliprijevremenu mirovinu.
ZAGREB, 27. listopada 2005. (Hina) - Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske, potaknut predstojećim valom otkaza u državnim službama, zatražio je danas da Vlade omogući dokup mirovine službenicima koji ispunjavaju uvjete za odlazak u starosnu ili prijevremenu mirovinu.

Riječ je o modelu kojim se, umjesto jednostranog otkaza uz otpremninu, radnicima nudi sporazumni prestanak ugovora o radu uz dokup mirovine, kaže se u priopćenju sindikata.

Radi se o dodatnoj mirovini koju omogućava poslodavac u iznosu u kojem je mirovina umanjena zbog ranijeg odlaska u mirovinu, što znači da umirovljenik prima dvije mirovine, za što su stimulirani i poslodavci oslobađanjem od plaćanja poreza.

Sindikat podsjeća da je u MORH-u u tijeku podjela rješenja o stavljanju na raspolaganje za 400-tinjak službenika, a idućih se godina predviđa daljnje smanjenje njihova broja sa sadašnjih 6.800 na 2.000 zaposlenih.

Slično je u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje u kojoj prestanak službe ove godine očekuje 65, a u iduće dvije godine još 140 djelatnika.

Potencijalni kandidati su i zaposlenici Službe za gospodarenje nekretninama MORH-a u kojoj je Studijom o preustroju između 1.000 zaposlenika identificirano 52-oje s prosječnim radnim stažem od 30 i više godina.

Dokup mirovine kao izvorni hrvatski proizvod Royal mirovinskog osiguranja, temeljem kojeg je zbrinuto oko 300 zaposlenika HT-a, 200 Ine, 500 Luke Rijeka i dr., nedavno je pohvalio i premijer Ivo Sanader, kaže se u priopćenju.

Sindikat ističe da je u suradnji s Royal osiguranjem u postojeći Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike ugrađena odredba o mogućnosti dokupa mirovine.

Stoga se sindikat nada da će ministri i čelnici državnih tijela prihvatiti poziv premijera Sanadera i promovirati institut dokupa mirovine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙