FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Opatija : Ugovor o drugoj fazi projekta zaštite od onečišćenja voda

OPATIJA,27. listopada 2005.(Hina) - Četiri ugovora o početkuostvarivanja druge faze Projekta zaštite od onečišćenja voda ukanalizacijskom sustavu Liburnijska rivijera, vrijedna ukupno oko 20milijuna kuna, potpisali su danas u Opatiji predstavnici Hrvatskihvoda, opatijske i lovranske lokalne samouprave, Komunalnog društva"Komunalac", izvođača radova tvrtaka Coneco i Grading kuk tedobavljača opreme tvrtke Grundfos.
OPATIJA,27. listopada 2005.(Hina) - Četiri ugovora o početku ostvarivanja druge faze Projekta zaštite od onečišćenja voda u kanalizacijskom sustavu Liburnijska rivijera, vrijedna ukupno oko 20 milijuna kuna, potpisali su danas u Opatiji predstavnici Hrvatskih voda, opatijske i lovranske lokalne samouprave, Komunalnog društva "Komunalac", izvođača radova tvrtaka Coneco i Grading kuk te dobavljača opreme tvrtke Grundfos.

Druga faza Projekta zaštite od onečišćenja voda u kanalizacijskom sustavu Liburnijska rivijera obuhvaća izgradnju 10 crpnih stanica na području Liburnije, dvije u Lovranu, 8 u Opatiji te opremanje tih objekata. U prvoj fazi opatijski je "Komunalac" dovršio izgradnju 4 crpne stanice na tom području.

Nastavak Projekta trebao bi osigurati primjereno pročišćavanje i proširenje kanalizacijske mreže te poboljšanje poslovanja i upravljanja u vodoopskrbi i odvodnji.

Radovi bi trebali započeti u siječnju 2006., a najveći dio trebao bi biti završen do početka sljedeće turističke sezone.

Polovica potrebna novca osigurava se zajmom Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), iz državnog proračuna osigurava se 22 posto novca, Hrvatske vode financiraju 19 posto, a jedinice lokalne samouprave 9 posto vrijednosti Projekta.

Projekt kanalizacijskog sustava na Liburnijskoj rivijeri dio je cjelovita Projekta zaštite od onečišćenja voda na priobalnom području koji obuhvaća izgradnju, modernizaciju, rekonstrukciju i poboljšanje sustava odvodnje i pročišćavanja voda duž cijele hrvatske obale Jadrana. Prema procjenama, cjeli bi projekt stajao oko 280 milijuna eura, a polovica novca osigurala bi se zajmom IBRD-a.

IBRD-a i hrvatska Vlada potpisali su u srpnju 2004. ugovor kojim se Vlada obvezala provesti taj Projekt. Nositelj Projekta su Hrvatske vode u sklopu kojih je osnovana posebna ustrojbena jedinica Hrvatske vode Jadranski projekt d.o.o., zadužena za provođenje i nadzor Projekta.

Vrijednost prve faze cijelog projekta procijenjena je na oko 80 milijuna eura, a do sada je ugovorom s IBRD-om osiguran zajam od 40 milijuna eura. Ostatak novca osigurat će jedinice lokalne samouprave u suradnji s vladinim agencijama.

Zajam IBRD-a, kako je rečeno, otplaćivat će komunalna poduzeća (66 posto) i Hrvatske vode (34 posto).

Predstavnici Hrvatskih voda istaknuli su da su u tijeku pripreme za unaprjeđenje kanalizacijskog sustava i u drugim lokalnim jedinicama u Istri i Primorju, te da se očekuje pokretanje istog projekta i u Rijeci.

Potpisivanju ugovora bili su nazočni i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva koji su istaknuli da je riječ o jednom od najznačajnijih projekata vodnog gospodarstva u Hrvatskoj kojim se osigurava kavlitetna zaštita mora i prihvaćanje standarda Europske unije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙