FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KHIP o utvrđivanju reprezentativnosti udruga poslodavaca za GSV

ZAGREB, 27. listopada 2005. (Hina) - Konfederacija hrvatske industrijei poduzetnika (KHIP) pozdravila je danas odluku Gospodarsko-socijalnogvijeća (GSV) o uvjetima koje udruge poslodavaca trebaju ispuniti zasudjelovanje u radu GSV-a.
ZAGREB, 27. listopada 2005. (Hina) - Konfederacija hrvatske industrije i poduzetnika (KHIP) pozdravila je danas odluku Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) o uvjetima koje udruge poslodavaca trebaju ispuniti za sudjelovanje u radu GSV-a.

"Pozdravljamo odluku Vlade i sindikata na jučerašnjoj sjednici GSV-a da se problem reprezentativnosti udruga poslodavaca napokon riješi", izjavio je na konferenciji za novinare predsjednik KHIP-a Ivan Paradžik.

Kandidati trebaju u roku 30 dana dostaviti GSV-u podatke o reprezentativnosti, a GSV će potom odlučiti ispunjavaju li kriterije za članstvo u tripartitnim tijelima.

"KHIP ispunjava kriterije, pa je za nas članstvo u GSV-u odsad samo pitanje tehničke provedbe", ustvrdio je Paradžik.

Po njegovim riječima, KHIP je najjača hrvatska neovisna udruga poslodavaca, koja trenutno okuplja 5.156 članica s više od 50.000 zaposlenih.

Među kriterijima koji su jučer prihvaćeni na GSV-u su broj granskih udruga poslodavaca i njihovih članica, broj radnika i njihov postotak u odnosu na ukupan broj radnika u toj djelatnosti, broj sklopljenih kolektivnih ugovora, članstvo u međunarodnim organizacijama poslodavaca, ostvareni profit i učešće u BDP-u...

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), koja se protivi ulasku konkurentskih udruga u GSV, tražila je da se među kriterije uvrsti i godišnje financijsko izvješće o poslovanju, ali Vlada i sindikati su to odbili.

"I mi možemo kao kriterij predložiti da se utvrdi koje udruge poslodavaca zapošljavaju nove radnike, a koje ih otpuštaju, te ima li smisla da u GSV-u sjedne predstavnici stranih kompanija, često u monopolističkom položaju", kaže Paradžik.

U KHIP-u zasad ima pet granskih udruga poslodavaca, a uskoro očekuju formiranje još dvije - špeditera i malih trgovaca tekstilom.

Inicijative za osnivanjem novih granskih udruga potvrđuju snaženje KHIP-a pa ta udruga očekuje da će nakon utvrđivanja reprezentativnosti dobiti tri od šest mjesta u GSV-u, koliko pripada poslodavcima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙