FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU: Bugarska i Rumunjska moraju ubrzati reforme ako žele ući 2007.

STRASBOURG, 25. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Europska komisijaupozorila je u utorak u Strasbourgu Bugarsku i Rumunjsku da bi njihovulazak u EU mogao biti odgođen do 2008. ako ne ojačaju borbu protivkorupcije i ne ubrzaju reforme.
STRASBOURG, 25. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Europska komisija upozorila je u utorak u Strasbourgu Bugarsku i Rumunjsku da bi njihov ulazak u EU mogao biti odgođen do 2008. ako ne ojačaju borbu protiv korupcije i ne ubrzaju reforme.

U godišnjem izvješću o napretku, Komisija kaže da dvije države moraju hitno riješiti problem visoke razine korupcije, ojačati kontrole svojih poroznih granica, uvesti bolje higijenske standarde hrane i ojačati administraciju i sudove.

"Bugarska i Rumunjska dosad su zabilježile značajan napredak u pripremi za pristup. Ali porota i dalje zasjeda", rekao je u priopćenju europski povjerenik za proširenje Olli Rehn.

Europska komisija trebala bi u travnju ili svibnju sljedeće godine objaviti konačno izvješće u kojem će ili preporučiti ulazak Bugarske i Rumunjske u EU kao što je predviđeno 1. siječnja 2007., ili će zaključiti da je potrebna odgoda od godinu dana.

U pristupnom sporazumu koji su s EU Bugarska i Rumunjska potpisale u travnju ove godine kaže se da će dvije zemlje ući u EU 2007. ako provedu potrebne reforme. U slučaju da se to ne dogodi, u sporazumu je predviđena zaštita klauzula po kojoj se pristupanje može odgoditi za godinu dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙