FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obnovljena zgrada gimnazije Katoličkog školskog centra

ZAGREB, 26. listopada 2005. (Hina) - Nakon punih 60 godina u BanjojLuci je s radom počela Opća katolička gimnazija s pravom javnosti,prva poslijeratna katolička gimnazija na području Republike Srpske,priopćilo je u srijedu hrvatsko Ministarstvo znanosti, obrazovanja išporta.
ZAGREB, 26. listopada 2005. (Hina) - Nakon punih 60 godina u Banjoj Luci je s radom počela Opća katolička gimnazija s pravom javnosti, prva poslijeratna katolička gimnazija na području Republike Srpske, priopćilo je u srijedu hrvatsko Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

Gimnazija je smještena u obnovljenoj zgradi Katoličkog školskog centra u vlasništvu reda sestara milosrdnica Svetog Vinka Paulskog. Svečanost otvorenja Katoličkog školskog centra i Opće gimnazije, koju pohađa 16 učenika prvog razreda, katolika i ne-katolika, održana je u srijedu u nazočnosti visokih predstavnika Republike Srpske i Republike Hrvatske.

Gimnaziju je svečano otvorio i blagoslovio banjolučki biskup msgr. Franjo Komarica a pozdravne su riječi uputili hrvatski ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Milovan Pecelj.

Komarica je rekao da je otvaranjem ove gimnazije "ostvaren san ne samo moj već i svih plemenitih ljudi u zemlji".

Nastavni plan i program katoličke gimnazije sastavljen je po uzoru na slične programe katoličkih gimnazija koje djeluju unutar šest katoličkih školskih centara u BIH koje je osnovala bosanska nadbiskupija. Učenici kao izborni predmet imaju vjeronauk i etiku a uče njemački, engleski i latinski jezik, pišu na ćirilici i latinici.

"Raduje me što u zemljama poput naših obrazovanje postaje prioritet, to je poruka hrvatske Vlade i premijera Sanadera koji vode računa o Hrvatima izvan domovine" istaknuo je ministar Primorac.

Za službenog posjeta ministar Primorac kratko se susreo s premijerom Republike Srpske Perom Bukelovićem te ministrom prosvjete Milovanom Peceljem. Na sastanku je rečeno da dvije zemlje trebaju riješiti neka otvorena pitanja poput nostrifikacije diploma i priznavanja svjedodžbi osnovnih i srednjih škola.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙