FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oštar istup Rajića protiv bivšeg odvjetnika Olujića

DEN HAAG, 26. listopada 2005. (Hina) - Bivši zapovjednik HVO-a uKiseljaku Ivica Rajić, koji je u srijedu na temelju nagodbe sTužiteljstvom ICTY-a priznao krivnju za ratne zločine protiv Bošnjaka1993. zatražio je od sudskog vijeća da njegovom bivšem odvjetnikuŽeljku Olujiću više ne šalje dokumente iz njegovog predmeta.
DEN HAAG, 26. listopada 2005. (Hina) - Bivši zapovjednik HVO-a u Kiseljaku Ivica Rajić, koji je u srijedu na temelju nagodbe s Tužiteljstvom ICTY-a priznao krivnju za ratne zločine protiv Bošnjaka 1993. zatražio je od sudskog vijeća da njegovom bivšem odvjetniku Željku Olujiću više ne šalje dokumente iz njegovog predmeta.

"Zamolio bih vas da učinite sve da se njemu više ne dostavljaju dokumenti iz mog predmeta, jer sam uvjeren da će to završiti u pogrešnim rukama, kod ljudi koji rade protiv mene i protiv interesa pravde i ovog suda, a za nečije tuđe interese", izjavio je Rajić na kraju sjednice na kojoj se potvrdno izjasnio o krivnji po četiri točke optužnice za teške povrede Ženevskih konvencija.

Raspravnom vijeću, pod predsjedanjem suca Liu Daquna, objasnio je kako je "odvjetnika Olujića otjerao iz predmeta" zato što je "svjesno opstruirao njegovu obranu i namjeru da surađuje s Tužiteljstvom u utvrđivanju istine".

Rajić se požalio sucima kako mu Olujić od tada, svojim istupima u javnosti, nanosi štetu i utiče na njegovo psihičko stanje i posebno na na njegov "konstruktivan odnos prema radu na Haškom sudu".

Rajić je iz haške sudnice svom bivšem odvjetniku uputio i najgrublje uvrede nazivajući ga "običnim lopovom i prevarantom".

Rajić se od proljeća ove godine protivio da ga Olujić nastavi zastupati, inzistirajući da to umjesto njega čini dotadašnja subraniteljica, splitska odvjetnica Doris Košta.

Košta je nakon višemjesečnih pregovora osigurala sklapanje nagodbe s Tužiteljetvom temeljem koje je Rajić priznao krivnju po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti za četiri od 10 točaka optužnice, a Tužiteljstvo je zauzvrat odustalo od ostalih optužbi i suglasilo se s jedinstvenom, objedinjenom kaznom zatvora u rasponu od 12 do 15 godina.

Rajić se sporazumom obvezao na "punu i značajnu suradnju" s tužiteljem i svjedočenje u drugim haškim predmetima, što će mu biti jedna od važnih olakotnih okolnosti na raspravi o visini kazne, predviđenoj za kraj mjeseca studenog.

Nakon Miroslava Brale Cicka, koji je to učinio u srpnju ove godine Rajić je drugi Hrvat iz BiH, optužen od ICTY-a, koji je priznao krivnju.

U haškom pritvoru se nalazi od lipnja 2003., kada ga je Hrvatska izručila dva mjeseca nakon uhićenja u Splitu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙