FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska tvrtka u timu za projekt zgrade najvećeg svjetskog teleskopa

ZAGREB, 26. listopada 2005. (Hina) - Prvu nagradu na međunarodnomnatječaju za projekt građevine europskog projekta teleskopa ELT dobioje multidisciplinarni europski e-BAT tim, u kojemu je i zagrebačkatvrtka Tower 151 Architects, članica Grupe Investinženjering, doznajese od zamjenika direktora Investinženjeringa Slobodana Jeričevića.
ZAGREB, 26. listopada 2005. (Hina) - Prvu nagradu na međunarodnom natječaju za projekt građevine europskog projekta teleskopa ELT dobio je multidisciplinarni europski e-BAT tim, u kojemu je i zagrebačka tvrtka Tower 151 Architects, članica Grupe Investinženjering, doznaje se od zamjenika direktora Investinženjeringa Slobodana Jeričevića.

Zagrebačka je tvrtka u projektu kreirala idejno rješenje - arhitekturno i urbanističko.

Voditelj e-BAT tima je švedski LUND University, nositelj strukturalnog koncepta, a u timu su i engleski ARUP, zadužen za energetiku i strojarstvo, švedski TYRENS za temeljenje i NCC za logistiku, konzultant za vjetar je National University of Ireland iz Galwaya, konzultant za materijale Emmer Pfenninger Partner iz Švicarske, a konzultant za mehanizam upravljanja krilima švedski ABB.

Natječaj za projekt zgrade za najveći svjetski teleskop raspisao je Instituto de Astrofisica de Canarias (IAC), a na nadmetanju koje je trajalo od svibnja do rujna ove godine, sudjelovalo je 10 multinacionalnih timova, doznaje se od Jeričevića.

Zgrada europskog projekta teleskopa ELT bit će izgrađena u Gran Canariasu, Španjolska, operativni proračun projekta iznosi milijardu eura, a vrijeme realizacije je 10 godina. Početak izgradnje očekuje se 2010. godine.

Zvjezdarnica će biti 241 metar visine sa zapreminom kupole od 1,5 milijuna prostornih metara u koju bi se, slikovito rečeno, mogla smjestiti zagrebačka katedrala (visine tornjeva od 105 metara).

Ima sistem niza krila raspona 65 metara, što je slično rasponu krila Boinga 747.

ELT će imati promjer zrcala od cca 60 metara, dok danas najveći teleskop na svijetu ima promjer od 12,5 metara.

Pretpostavljena vidljivost teleskopa je 400 svjetlosnih godina, doznaje se iz Investinženjeringa.

Inače, u Grupi Investinženjering djeluju četiri tvrtke - Investinženjering d.o.o. Zagreb, Studio A. d.o.o. Zagreb, Tower 151 Architects - Zagreb d.o.o. i A+U d.o.o. Komiža.

Grupa Investinženjering lani je imala prihode od oko 29 milijuna kuna, a u 2005. očekuju se prihodi od oko 38 milijuna kuna, ističe Jeričević.

Od većih projekata koje realiziraju članice Grupe izdvaja projekt Hypo centra, nadzor i project management za 86.000 četvornih metara poslovnog i stambenog prostora u Zagrebu, nadzor nad radovima izgradnje obilaznice grada Virovitice, kao i nadzor gradnje 175 kilometara plinovoda Slavonski Brod-Zagreb, projektiranje poslovnog objekta Plinacroa u Zagrebu itd.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙