FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pušten u rad biološki pročistač otpadnih voda

VARAŽDIN, 26. listopada 2005. (Hina) - U predjelu zvanom Motičnjak,istočno od Varaždina, danas je pušten u rad biološki uređaj zapročišćavanje otpadnih voda.
VARAŽDIN, 26. listopada 2005. (Hina) - U predjelu zvanom Motičnjak, istočno od Varaždina, danas je pušten u rad biološki uređaj za pročišćavanje otpadnih voda.

Po riječima Tomislava Kezelja, direktora Varkoma koji upravlja pročistačem, uređaj dnevno pročišćava 40.000 prostornih metara otpadnih voda industrije, kućanstava, te oborinske vode koje se kroz 100 kilometra cijevi kanalizacijskim sustavom dovode iz Varaždina, te dijelova naselja Trnovec, Jalkovec i Biškupec.

Pročišćenom otpadnom vodom, koja se ulijeva u Dravu, ne čuva se od onečišćenja samo ta rijeka, već i vodonosnik u priljevnom području vodocrpilišta varaždinskog županijskog vodovoda.

Prije sedam godina biološki je uređaj pušten u pokusni rad, no zbog nepodnošljiva smrada, koji se širio sve do Varaždina, zatvoren je 2002. Revizija projekta, rekonstrukcija i modernizacija biološkog uređaja povjereni su varaždinskoj tvrtki Coneco.

Ukupna vrijednost dosadašnje investicije pročistača je 85 milijuna kuna, a do 2010. u povećanje kapaciteta uređaja uložit će se još 20 milijuna kuna. Kanalizacija će do tada biti postavljena u još 14 naselja Varaždinske županije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙