FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Opatija: stručni skup o vodoopskrbi i odvodnji

OPATIJA, 12. listopada 2005. (Hina) - Prvi stručno-poslovni skup naziva"Prošlost, sadašnjost i budućnost vodoopskbe i odvodnje - iskustva iizazovi", na kojem sudjeluje 340 stručnjaka iz 11 zemalja, počeo jedanas u Opatiji, a u uvodnim izlaganjima istaknuta je potreba izradejasne strategije hrvatskog vodnog gospodarstva.
OPATIJA, 12. listopada 2005. (Hina) - Prvi stručno-poslovni skup naziva "Prošlost, sadašnjost i budućnost vodoopskbe i odvodnje - iskustva i izazovi", na kojem sudjeluje 340 stručnjaka iz 11 zemalja, počeo je danas u Opatiji, a u uvodnim izlaganjima istaknuta je potreba izrade jasne strategije hrvatskog vodnog gospodarstva.

Izaslanik i savjetnik predsjednika Republike Dubravko Radošević istaknuo je da, uz naftu, voda postaje ključni prirodni resurs te da je Hrvatska prema broju stanovnika među 30 vodom najbogatijih zemalja svijeta, a u Europi na trećem mjestu.

Radošević je kazao da će Hrvatska morati usvojiti novu strategiju upravljanja vodama, modernizirati vodoopskrbi sustav, pažljivo regulirati tržište vode, pri čemu, rekao je, "ne smijemo upasti u grešku nekritičke liberalizacije i privatizacije po modelima koji se nisu pokazali uspješnima".

Načelnik Odjela za zaštitu voda u Upravi vodnog gospodarstva pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Zlatko Ledicki kazao je da Hrvatska raspolaže s 32,8 tisuća kubičnih metara vode po stanovniku na godinu, a distribucija vode provodi se kroz oko 130 sustava koji "pokriva" oko tri četvrtine stanovništva.

Odvodnja otpadnih voda manje je razvijena, pa je samo 40 posto stanovništva priključeno na odvodnju, a na uređaje za pročišćavanje samo njih 12 posto.

"Cilj nam mora biti da do 2015. dosegnemo 88 do 90 posto opskrbljenosti stanovništva pitkom vodom te da 75 posto stanovnika bude priključeno na javnu odvodnje i pročišćavanja", rekao je.

Predstavnici Hrvatskih voda istaknuli su da čuvanje i gospodarenje vodnim resursima mora biti iznad tržišta i biznisa, a predstavnici Hrvatske grupacije vodovoda i kanalizacije da je neophodno izraditi vlastiti koncept razvoja vodoopskrbe i odvodnje.

Direktor riječkog Komunalnog društva "Vodovod i kanalizacija" Željko Mažar istaknuo je da je nužna jasna i opće prihvaćena strategija vodnog gospodarstva Hrvatske te da je, prema procjenama, u cijeli sustav vodoopskrbe i odvodnje potrebno uložiti oko 21 milijardu kuna kako bi se dostigli standardi Europske unije.

Po riječima Mažara, iz predpristupnih fondova Unije Hrvatska će bespovratno dobiti oko 30 milijuna eura za prilagođavanje u zaštiti okoliša. No, taj novac koristi se samo za projekt kanalizacije u Karlovcu koji je s 12 povećan na 22 milijuna eura, a nacionalna se strategija svela na jedan projekt, ocijenio je Mažar.

Na skupu, koji će trajati do 15. listopada, bit će održano oko 40 referata te rasprave o promjenama koje će zahvatiti komunalna društva i lokalnu samoupravu u postupku prilagodbe EU.

Pokrovitelj skupa je predsjednik Stjepan Mesić, a organizatori su grad Rijeka, ViK, Hrvatske vode, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva - Uprava vodnog gospodarstva te Hrvatska grupacija vodovoda i kanalizacija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙