FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 26. listopada 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do12,30 sati.
ZAGREB, 26. listopada 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - S ukupno 836.012 kuna država će nadoknaditi štetu vlasnicima peradi u okolici ribnjaka Grudnjak, usmrćenoj nakon otkrivanja virusa ptičje gripe, odlučila je danas hrvatska Vlada. Isplata će krenuti već sutra, a naknade će isplaćivati veterinarska služba, najavio je ministar poljoprivrede Petar Čobanković. Iznos naknade kretat će se od 8 kuna za pile do 300 kuna za pure, na razini tržnih cijena peradi prije otkrivanja virusa ptičje gripe, a svako će domaćinstvo za izgubljenu dobit dobiti i po 200 kuna. U krugu tri kilometra od ribnjaka Grudnjak usmrćeno je 17.299 komada peradi. Premijer Ivo Sanader izvijestio da se iz Velike Britanije još čeka potvrda da li se kod labudova kod Grudnjaka radi o virusu H5N1. Čestitao je Kriznom stožeru na brzim i stručnim reakcijama u sprečavanju prelaska virusa na perad.

ZAGREB - Ministar turizma Božidar Kalmeta ocijenio je danas na sjednici Vlade da je ovogodišnja glavna turistička sezona bila najbolja do sada, rekordna po svim pokazateljima. U rujnu je, izvijestio je ministar, premašena brojka od 50 milijuna noćenja, što Hrvatska do sada nije nikada zabilježila ni tijekom cijele godine, a u ovoj će se godini premašiti brojka od 10 milijuna turističkih dolazaka. Broj turističkih dolazaka, prema podatcima za prvih osam mjeseci, veći je za pet posto u odnosu na isto razdoblje lani, a broj noćenja za sedam posto. Resorno ministarstvo u idućoj godini očekuje pak porast fizičkog prometa do dva posto, te pet-postotni rast prihoda od turističkih putovanja. O financijskim efektima ovogodišnje sezone Kalmeta nije mogao iznijeti precizne podatke.

ZAGREB - Vlada je danas prihvatila zajedničku izjavu 5. regionalne ministarske konferencije o nezakonitim migracijama, organiziranom kriminalu, korupciji i terorizmu koju će na sastanku u Brdu kod Kranja 27. i 28. listopada potpisati predstavnici 14 zemalja.

ZAGREB - Nakon prošlotjedne rasprave o plinofikaciji Hrvatske, Vlada je danas formalizirala i zaključke kojima traži da se u roku šest mjeseci od uvođenja izvođača u posao završi magistralni plinovod Pula-Karlovac, podzemni plinovod od bušotina u Jadranu do Vodnjana, kao i terminal u Vodnjanu. Vlada traži i skraćenje roka za plinofikaciju Dalmacije, po mogućnosti do 2009., najkasnije 2010., te program za plinofikaciju od Splita do Dubrovnika.

ZAGREB - Zagrebačko Gradsko poglavarstvo danas je prihvatilo zaključak o izradi studije za pripremu projekta mosta preko rijeke Save u produžetku Ulice Republike Njemačke i mosta u produžetku Vrapčanske ulice. Dva mosta za koje su unaprijed predviđeni koridori u postojećoj prostorno-planskoj dokumentaciji, smanjit će postojeću gužvu, ustvrdio je danas zamjenik gradonačelnika Ivo Jelušić na konferenciji za novinare nakon sjednice Poglavarstva. Pročelnik Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Slavko Dakić je naglasio da će zagrebački mostovi, konkurencijom struke u njihovu oblikovanju, napokon postati i simboli koji definiraju identitet Zagreba, a ne samo građevne konstrukcije.

ZAGREB - U Ministarstvu kulture potpisan je danas prvi donatorski ugovor za novi Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu. Riječ je o instalaciji "Okviri", koja je bila 2004. izložena na venecijanskom bijenalu arhitekture. Autori instalacije su mladi hrvatski umjetnici Ivana Franke, Petar Mišković, Lea Pelivan i Toma Plejić, a njihov rad za bijenale odabrala je Helena Njirić, tadašnja povjerenica hrvatske izložbe na Venecijanskom bijenalu. Ugovor o donaciji potpisali su ministar kulture Božo Biškupić, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Snježana Pintarić, povjerenica izložbe Helena Njirić, te autori instalacije. Muzej suvremene umjetnosti trebao bi biti otvoren 2007. Obuhvaća oko 13,5 tisuća četvornih metara, a uz stalni postav budućeg muzeja, oko pet tisuća četvornih metara predviđeno je za izložbe i druga događanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙