FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 27. rujna 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti.
ZAGREB, 27. rujna 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti.

ORAHOVICA - Predsjednik Stjepan Mesić jučer je u Orahovici nazočio otvorenju unutarnjeg bazena u sklopu dječjeg odmarališta "Merkur" Osječkoga Crvenog križa, vrijedna oko 12 milijuna kuna. Istaknuo je kako je Orahovica među prvima, još u austrijsko doba, imala tenisko igralište i bazen. "Ovdje nije bilo utapanja, jer su djeca u najranijoj dobi naučila plivati", podsjetio je. U izjavi za medije predsjednik Mesić je na upite o političkim prilikama ponovio kako ne zna gdje je general Ante Gotovina, a na komentar kako dobro plivaju hrvatski plivači te pliva li jednako dobro i država, Predsjednik je odgovorio kako su zajmovi koji su uzimani prije usmjeravani u potrošnju i oni opterećuju Hrvatsku, no zajmovi koji su uzimani za gradnju autocesta i infrastrukturu korisni su i ne vraćaju ih samo hrvatski građani, nego i strani turisti koji se njima voze.

ZAGREB - Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice raspravljalo je sinoć o koracima koje je poduzela Republika Hrvatska u procesu približavanja Europskoj uniji, potvrdio je večeras glasnogovornik stranke Ratko Maček. HDZ-ovo Predsjedništvo razmatralo je i unutarnjopolitičke prilike te donijelo odluke glede djelovanja stranke na terenu do kraja ove godine, rekao je Maček.

ZAGREB - Cijene naftnih prerađevina na Ininim benzinskim postajama u iduća dva tjedna ostaju nepromijenjene, priopćila je sinoć INA. Tako će cijene motornih benzina biti: litra supera 98 - 8,30 kuna, eurosupera 95 - 7,98 kuna, supera 95 - 7, 93 kune i supera plus 98 - 8,50 kuna. Cijene dizelskih goriva: eurodizela - 7,40 kuna, diesela - 7,30 kuna i plavog eurodizela 4,48 kuna po litri. Cijena loživa ulja ekstra lakog je 4,65 kune po litri.

ZAGREB - Inozemni dug Republike Hrvatske krajem srpnja ove godine iznosio je 24,1 milijardu eura, što je za 2,1 milijardu eura ili 9,6 posto više nego prije godinu dana, pokazuju podatci Hrvatske narodne banke. Na mjesečnoj pak razini, hrvatski je vanjski dug čak nešto snižen i krajem srpnja bio je za 67,3 milijuna eura ili 0,3 posto manji nego krajem lipnja. Na smanjenje duga na mjesečnoj razini utjecalo je smanjenje duga države (za 99,5 milijuna) i banaka (za 78 milijuna), dok je dug ostalih sektora povećan za 107,5 milijuna eura. Orijentacija države na zaduživanje na domaćem tržištu vidljiva je u smanjenju njenog inozemnog zaduženja. Više od trećine ukupnog vanjskog duga, točnije 34,8 posto, odnosi se pak na dug bankarskog sektora.

ZAGREB - U Hrvatskoj matici iseljenika sinoć je otvorena kulturna priredba "Tjedan Hrvata iz Makedonije" koji se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Stjepana Mesića.

Predsjednik Zajednice Hrvata u Makedoniji Ivan Šišak istaknuo je da Zajednica okuplja oko 5000 članova te da djeluju u nekoliko ogranaka kao što su likovna, glazbena, literarna i športska. Zajednica se skrbi i za održavanje tečaja hrvatskog jezika u Makedoniji te je zaslužna za osnutak Katedre hrvatskog jezika na skopskom Sveučilištu.

Izaslanik predsjednika Mesića, Siniša Tatalović, uz ostalo je istaknuo da se Hrvatska kao rijetko koja europska zemlja izvanredno sustavno skrbi ne samo za hrvatske manjine u europskim zemljama nego i za nacionalne manjine u Hrvatskoj.

ZAGREB - Hrvatska radiotelevizija (HRT) predstavila je sinoć glavne odrednice novog programa kojim, kako je istaknuto, i dalje kane ostati prvi na televizijskoj sceni. Po podatcima HRT-a, među 500 najgledanijih emisija u protekloj godini čak 70 posto emitirao je HRT, koji redovito gleda gotovo 55 posto aktivnih gledatelja. U informativnom dijelu promijenjen je regionalni program koji će biti spoj Hrvatske danas i županijskih panorama.

Planirane su i neke nove emisije, poput "Vijesti iz znanosti", TV dvoboja "Puni krug" Dubravka Merlića, magazina "Nedjeljom popodne", "Europskog magazina" i "Potrošačkog koda".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙