FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 21. listopada 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30sati.
ZAGREB, 21. listopada 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB/BRUXELLES - Europska komisija priopćila je u petak da je preporučila Vijeću otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, što je prvi korak u eurointegracijskom procesu te zemlje. Ta preporuka Komisije "priznanje je napretku koji je Bosna i Hercegovina učinila u provedbi reformi iz Studije o izvedivosti", kaže se u priopćenju. U studiji objavljenoj u studenom 2003., zaključuje se da BiH mora učiniti napredak na 16 područja. Komisija u priopćenju naglašava da BiH mora, prije svega, nastaviti poboljšavati suradnju s Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije, usvojiti zakon o javnom radijsko-televizijskom servisu koji još nije usvojio Dom naroda parlamenta BiH, te osigurati provedbu reforme policije i zakona o javnom priopćavanju.

DEN HAAG - Raspravno vijeće Haškog suda odobrilo je zahtjev tužitelja za dopunu optužnice protiv hrvatskih generala Ivana Čermaka i Mladena Markača, uključujući dvije nove točke optužbe i nove činjenične navode kojima se modificira geografsko i vremensko važenje optužnice, detaljnije identificiraju sudionici tzv. udruženog zločinačkog pothvata i uloga optuženih u njemu, te oblici njihove kaznene odgovornosti. Dok prvotna optužnica, potvrđena 24. veljače 2004., Čermaka i Markača tereti u sedam točaka, dopunjena optužnica sadrži novu točku 6. za ubojstvo, kao zločin protiv čovječnosti i točku 9. za okrutno postupanje, kao kršenje ratnog prava i običaja.

PRIŠTINA - Kosovska vlada pozdravlja prijedlog slovenskog predsjednika Janeza Drnovšeka za rješavanje konačnog statusa Kosova, ali ona se jasno odredila za punu neovisnost, izjavio je u petak prvi savjetnik kosovskog premijera Bajrama Kosumija Avni Arifi. Prijedlog predsjednika Slovenije Janeza Drnovšeka je prijedlog za ostvarivanjem uvjetne neovisnosti Kosova, kaže Arifi, "ali to nije naš zahtjev". Drnovšek predlaže jamstva međunarodne zajednice srpskoj manjini te eksteritorijalni status za srpske kulturne spomenike na Kosovu, koje bi štitile međunarodne mirovne snage. Također se predviđa prenošenje ovlasti s međunarodne zajednice na kosovske institucije, a dobivanje međunarodnog subjektiviteta slijedilo bi nakon razdoblja od pet godina, ako međunarodna zajednica ocijeni da su ispunjeni temeljni demokratski standardi i osiguran miran život pripadnika raznih etničkih skupina.

ISLAMABAD - U razornome potresu koji je 8. listopada pogodio sjeverni Pakistan, prema zadnjim podacima poginulo je najmanje 51.300 ljudi, a ozlijeđeno ih je više od 74.500, izvijestio je u petak general Faruq Ahmad Khan koji predvodi akcije spašavanja. Na konferenciji za novinare održanoj u Islamabadu, general je istaknuo kako je sada najvažnije što prije osigurati šatore za oko tri milijuna stanovnika koji su ostali bez domova, budući su bliže zima i sve hladnije vremenske prilike.

KIJEV - Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko pristao je dati uzorke kose, krvi i masnog tkiva za nove pretrage zbog teškog trovanja dioksinom koje je pretrpio tijekom prošlogodišnje predsjedničke kampanje, rekao je u petak predstojnik njegovog ureda Oleh Ribačuk. Ribačuk je rekao kako je tužiteljstvo od Juščenka u četvrtak zatražilo da im da sve nužne uzorke, na što je on pristao. Juščenko se razbolio prošle godine, a trovanje je potvrđeno u brojnim inozemnim ispitivanjima. No ukrajinski zakon nalaže da se pretrage, da bi bile pravovaljane, moraju obaviti u Ukrajini ili ih moraju nadzirati ukrajinski istražitelji.

BEČ - Mjesni izbori za gradsku, pokrajinsku i općinske skupštine održat će se u nedjelju u Beču, a natječu se Socijal-demokratska stranka SPOe, Narodna OeVP, Slobodarska FPOe, Stranka zelenih, Pokret za budućnost Austrije BZOe i Komunistička stranka KPOe. Sva ispitivanja javnog mnijenja pokazala su da bi Socijaldemokratska stranka s gradonačelnikom Michaelom Haeuplom mogla osvojiti više od 50 posto glasova, Narodna stranka 19 posto, Stranka zelenih 17 posto, Slobodarska stranka 8 posto te Pokret za budućnost Austrije 1 posto i Komunistička stranka 1 posto.

BAGDAD - Odvjetnika jednog od suoptuženika Sadama Huseina, Saadouna Janabija, oteta u četvrtak navečer, ubili su otmičari a njegovo je tijelo pronađeno na sjeveroistoku Bagdada, priopćio je u petak izvor iz ministarstva obrane. Tijelo odvjetnika, ubijena metkom u glavu, nađeno je iza džamije u četvrti Our u glavnom gradu u četvrtak navečer, sat vremena nakon što su ga otele naoružane osobe u njegovu uredu, prema istom izvoru. Saadoun Janabi zastupao je Awada Ahmada al-Bandara, bivšeg suca revolucionarnog suda i pomoćnika šefa ureda Sadama Huseina.

PORTSMOUTH - Ispred mornaričke baze u engleskoj luci Portsmouth u petak ujutro je na brodu Victory, čiji je zapovjednik bio admiral Horatio Nelson, obilježena 200. obljetnica velike britanske pobjede u bitki kod Trafalgara u kojoj je britanska flota, pod Nelsonovim vodstvom pobijedila francusku i španjolsku flotu, te zadobila premoć nad svjetskim morima. Predstavnik Kraljevske mornarice položio je vijenac na mjestu gdje je Nelsona pri kraju bitke fatalno ranio francuski snajperist, a drugi vijenac položen je na mjestu gdje je tada 47-godišnji admiral u agoniji izdahnuo tri sata nakon ranjavanja.

DUBLIN - Irskog novinara nakratko otetog u Bagdadu oteli su irački šijiti iz Sadr Cityja, izjavio je u petak irački ministar vanjskih poslova Hoshyar Zebari za irski radio. Irski državljanin, 33-godišnji Rory Carroll, dopisnik iz Iraka za britanski Guardian, pušten je na slobodu u četvrtak navečer nakon 36 sata provedena u zatočeništvu. Zebari je kazao kako nije poznato je li motivacija za otmicu bila politička ili financijska.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙