FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

I s p r a v a k HNA8824 SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 20. listopada 2005. (Hina) - Molimo korisnike da u Servisukratkih vijesti emitiranu pod oznakom HNA8824 i naslovom "SKV:Hrvatska u 15,30 sati" isprave vijest iz Zagreba, koja se odnosi naimenovanja DSV-a.
ZAGREB, 20. listopada 2005. (Hina) - Molimo korisnike da u Servisu kratkih vijesti emitiranu pod oznakom HNA8824 i naslovom "SKV: Hrvatska u 15,30 sati" isprave vijest iz Zagreba, koja se odnosi na imenovanja DSV-a.

U petoj po redu vijesti u SKV-u, imena imenovanih sudaca u Pazinu ispravno glase: Robert Fabris, Adriana Labinjan Skok, Tamara Lakoseljac Benčić i Damir Rabar.

SKV ponavljamo u cijelosti:

SKV: Hrvatska u 15,30 SATI

ZAGREB, 20. listopada 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Zagrebačka Klinika za dječje bolesti priopćila je danas da je adaptiran dio prostora na bolničkom odjelu za dvije zamjenske operacijske dvorane u kojima će rad početi u subotu, 22. listopada. To će omogućiti redovno obavljanje hitnih i naručenih operativnih zahvata, a kroz smjenski rad i redovna dežurstva nadoknadit će se sadašnji zastoj, odnosno riješiti lista čekanja za zahvate. Samo dio operativnih zahvata i dalje će se rješavati s kolegama iz suradnih zdravstvenih ustanova, kaže se u priopćenju.

ZAGREB - Međudržavno povjerenstvo za povrat kulturnih dobara Hrvatske i Srbije i Crne Gore dogovorilo se o povratu kulturnih dobara Srpske pravoslavne crkve iz manastira i crkava u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj biskupiji, koja se nalaze u Vojvodini i Beogradu, rečeno je na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture. U protekla dva dana Povjerenstvo je razgledalo manastire i crkve i utvrdilo da je povrat moguć te da će početi do kraja godine, izvijestila je predsjednica Povjerenstva za povrat kulturnih dobara Hrvatske pomoćnica ministra kulture Branka Šulc. Za povrat umjetnina u dvije županije skrbit će se Konzervatorski odjeli u Zadru i Šibeniku, a na sastanku je istaknuto da je riječ o povratu vrlo vrijednih ikona te općinskih i zemljišnih knjiga u crkve i manastire kojima pripadaju.

OSIJEK - Hrvatska udruga sindikata (HUS) zatražila je danas od Vlade povlačenje odluke o plaćanju administrativne pristojbe do 30 kuna mjesečno, za koju mnogi građani nemaju novca. Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević ocijenio je na konferenciji za novinare da je Ministarstvo zdravstva donijelo odluku o pristojbi "pod krinkom uštede", iako se radi o iznosu koji je približno jednak godišnjem trošku za povlaštene mirovine. HUS traži ukidanje povlaštenih mirovina te stoga podupire nastojanje saborskog zastupnika Dragutina Lesara da u saborsku proceduru uputi izmjene zakona o povlaštenim mirovinama, a ako ta inicijativa ne uspije, HUS će zatražiti referendumsko izjašnjavanje građana o tome pitanju.

ZAGREB - Damir Rovišan (28), krivac za eksploziju bombe u britanskom veleposlanstvu u Zagrebu danas je nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora. Zagrebački Općinski sud Rovišana je proglasio krivim za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom za što je osuđen na godinu i osam mjeseci, dok je još osam mjeseci zatvora dobio zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih tvari. Sud mu je odredio jedinstvenu zatvorsku kaznu od dvije godine, a produljen mu je i pritvor do pravomoćnosti presude. Ručna bomba, koju je Rovišan kao djelatnik britanskog veleposlanstva kriomice unio u poštansku sobu veleposlanstva, eksplodirala je ujutro 19. rujna ove godine, pri čemu je jedino Rovišan lakše ozlijeđen u nogu. On je na suđenju priznao krivnju.

ZAGREB - Državno sudbeno vijeće (DSV) danas je imenovalo suce Trgovačkog suda u Pazinu te općinskih sudova u Splitu, Solinu i Gvozdu, a odgodilo je stegovne postupke protiv troje sudaca. Za suce Trgovačkog suda u Pazinu imenovani su Robert Fabris, Adriana Labinjan Skok, Tamara Lakoseljac Benčić i Damir Rabar. Tatjana Čaljkušić, Jermina Dujmović Živković, Branko Malenica i Mile Rebić imenovani su općinskim sucima u Splitu, a Ivica Botica i Mijo Galijot sucima Općinskog suda u Solinu. Sutkinjom Općinskog suda u Gvozdu imenovana je Katarina Žuk. DSV je danas trebao nastaviti sa stegovnim postupkom protiv suca i predsjednika suda u Gvozdu Zvonimira Josipovića, no on se zbog bolovanja nije odazvao na ročište.

ŠIBENIK - Zapovjednici svih interventnih policijskih postrojba MUP-a danas su na redovitu godišnjem sastanku osim o analizi prošlomjesečne vježbe u Splitu raspravljali i o najavljenu preustroju policije. U radu skupa sudjelovali su i načelnik Uprave policije Marko Rašić i načelnik ministrova Kabineta Dražen Krtanjek. U Hrvatskoj je ukupno 1600 specijalista i, po riječima zapovjednika Zapovjedništva Interventne policije MUP-a Zdravka Modrušana, za njih je dostatno posla i na razini države i na razini policjiskih uprava gdje sudjeluju u svim zadaćama. Zbog najave preustroja policije i mogućnosti ukidanja ili smanjenja broja interventnih policajaca prošle je godine veći broj specijalaca otišao u prijevremenu mirovinu, a to se, rekao je, posebno osjeća na područjima u kojima su potrebe za "specijalcima" dugotrajne.

OSIJEK - Poglavarstvo Osječko-baranjske županije na današnjoj je sjednici odlučilo osnovati Javnu ustanovu Zavod za zaštitu prirode koji će se skrbiti za 15 zaštićenih područja površine 370,34 hektara. Među zaštićenima su posebni ornitološki rezervat Podpanj kod Donjeg Miholjca, zaštićeni krajolik u Erdutu i više spomenika parkovne kulture u toj županiji. U županijskom proračunu za ovu godinu za pripreme za početak rada Zavoda, predviđena u prvoj polovici iduće godine, izdvojeno je 40 tisuća kuna, a više novca planira se izdvojiti u proračunu za 2006., istaknuto je. Članovi Poglavarstva danas su prihvatili prijedlog županijskog Ekostožera da se Parku prirode "Kopački rit" doznači 142.000 kuna za nabavu dvaju čamaca s motorima i druge opremu za praćenje ptica.

ZAGREB - Službenici ureda državne uprave koji rade na pripremi, provjeri i izradi popisa birača ponovno će 23. listopada, na dan dopunskih izbora za predstavnike nacionalnih manjina u jedinicama lokalne samouprave, morati raditi prekovremeno, a da nisu sigurni hoće li za to biti plaćeni, upozorio je Sindikat državnih službenika. Najveći dio službenika koji su radili prekovremeno za lokalne izbore 15. svibnja još uvijek nije dobio naknadu za prekovremeno, premda je u odluci Vlade navedeno da će se im se isplatiti naknada po Kolektivnom ugovoru. No kad su uredi državne uprave dostavili podatke o prekovremenom radu Središnjem državnom uredu, državni tajnik Antun Palarić odgovorio im je da Ured nema sredstava za provedbu izbora i uputio ih da se obrate gradovima i županijama.

ZAGREB - Predsjedništvo Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA) na današnjoj je sjednici pozdravilo saborsku Deklaraciju o antifašizmu donesenu u svibnju u povodu 60. obljetnice pobjede nad fašizmom i proslave Dana antifašističke borbe. Govoreći na sjednici Predsjedništva SABA-e, predsjednik Krešimir Piškulić naglasio je da je prihvaćanje Deklaracije velik i ozbiljan uspjeh ostvaren zauzimanjem mnogih antifašista. Istaknuo je i da je u Hrvatskom saboru postignut konsenzus o više puta ispravljanu tekstu, iako su u konačnici otpali svi zahtjevi za pravima sudionika NOB-a, ali je prihvaćen tekst koji nedvosmileno i jasno određuje "mjesto i ulogu antifašističke borbe naroda Hrvatske".

RIJEKA - U sindikalnoj akciji prijavljivanja rada na crno, koja se provodi od svibnja ove godine, do danas su prekršajno prijavljena 82 poslodavca, a za još toliko određena je novčana kazna, izvijestila je na konferenciji za novinare predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Vesna Dejanović. Dejanović je istaknula da je oko 80 posto većinom anonimnih prijava na sindikalni telefon bilo opravdano. U ovoj će godini borba protiv rada na crno konačno dati rezultate, koje će SSSH iznijeti u javnost početkom studenoga, najavila je. Dejanović je upozorila da zbog nelegalna poslovanja državni proračun godišnje gubi sedam milijardi kuna. Po procjenama sindikata oko 400.000 osoba u Hrvatskoj radi na crno, a oko 37 posto želi prijaviti poslodavca.

ZAGREB - Ružica Šimunović preuzela je danas dužnost voditeljice saborske Službe za odnose s javnošću. Profesorica hrvatskog jezika i književnosti na novu dužnost dolazi s HTV-a gdje je proteklih godina bila urednica Dječjeg programa i urednica u Znanstveno-obrazovnom programu. U prvoj polovici 90-ih bila je pomoćnica ministrice prosvjete i kulture zadužena za predškolsko i osnovno obrazovanje. Početkom 90-ih bila je predsjednica Skupštine općine Kutina i Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije. Na mjesto voditeljice saborske Službe za odnose s javnošću Šimunović je imenovana po provedenom javnom natječaju, a nakon smrti dugogodišnjeg voditelja te Službe Željka Sabola.

ZAGREB - Iz redakcije tjednika Nacional i mjesečnika FHM u Vlaškoj ulici nepoznati je provalnik u noći s utorka na srijedu ukrao računala i opremu vrijednu oko sto tisuća kuna, doznaje se u zagrebačkoj policiji. Provala je otkrivena jučer ujutro oko 8 sati, a prema policijskom izviješću nepoznati je lopov presjekao zaštitne rešetke na prozoru u prizemlju zgrade, ušao u uredske prostorije Nacionala, odnosno tvrtke NCL Media grupa koju koristi i mjesečnik FHM koji bi se trebao uskoro pojaviti na tržištu. Policija traga za provalnikom, no za sada nema konkretnih rezultata, kazao je privremeni glasnogovornik zagrebačke policije Davor Tor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙