FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Illy i Rupel govorili o regionalnoj suradnji

LJUBLJANA/GORIZIA,25. listopada 2005.(Hina) - Bivši gradonačelnik Trstai sadašnji predsjednik regionalne vlade talijanske pokrajineFriuli-Giulia Riccardo Illy u utorak je na večer zajedno sa slovenskimministrom vanjskih poslova Dimitrijem Rupelom u Goriziji (Italija)govorio o jačanju regionalne suradnje u alpsko-jadranskom prostoru,pri čemu je ponovo inicirao realizaciju susreta predsjednika Italije,Slovenije i Hrvatske kojim bi se simbolički zatvorila povijesnapoglavlja koja su opterećivala međusobne odnose.
LJUBLJANA/GORIZIA,25. listopada 2005.(Hina) - Bivši gradonačelnik Trsta i sadašnji predsjednik regionalne vlade talijanske pokrajine Friuli-Giulia Riccardo Illy u utorak je na večer zajedno sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Dimitrijem Rupelom u Goriziji (Italija) govorio o jačanju regionalne suradnje u alpsko-jadranskom prostoru, pri čemu je ponovo inicirao realizaciju susreta predsjednika Italije, Slovenije i Hrvatske kojim bi se simbolički zatvorila povijesna poglavlja koja su opterećivala međusobne odnose.

Rupel i Illy popodne su se najprije sastali na neformalnom susretu na kojemu su govorili o regionalnoj i lokalnoj suradnji, pitanjima infrastrukture, te zaštiti manjina, a na večer su u domu kulture u Goriziji nastupili pred publikom u okviru tribine "Europske večeri".

Illy je među ostalim rekao da se zauzima da dođe do "čina pomirenja" na najvišoj državničkoj razini, te da je o tome govorio s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem i talijanskim predsjednikom Carlom Azeliom Ciampijem, a pozvao je i slovenskog predsjednika Janeza Drnovšeka da dođe do realizacije tog susreta.

"Stare zamjerke moramo prepustiti povijesti", rekao je Illy, dodavši da su jača međusobna suradnja i bliskost temelj buduće Europe. Illy je govorio i o svom konceptu euroregije, nazvavši ga "možda i najvažnijim projektom Europske unije u sadašnjem trenutku i izazovom budućnosti", a zauzeo se i za jačanje suradnje na području infrastrukture i kapaciteta talijanskih i slovenskih pristaništa.

Rupel je rekao da ne vidi problema u suradnji na lokalnoj razini i da će svi na području buduće euroregije u kojoj bi osim regije Friuli Giulia i Slovenije bile uključene talijanske pokrajine Veneto i Trentino, hrvatska Istra i austrijska Koruška, tješnjom suradnjom iskoristili nove izazove europskih integracijskih procesa.

"Europska unija se temelji na nacionalnim i jezičnim razlikama, to je naše bogatstvo i nešto iz čega crpimo snagu za gradnju nove Europe", rekao je Rupel u Goriziji prilikom susreta s Illyjem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙