FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Sumnja na pojavu ptičje gripe

LJUBLJANA, 25. listopada 2005. (Hina) - U jednom ribnjaku u staromkoritu rijeke Drave blizu Maribora u ponedjeljak je pronađen uginulilabud, što je izazvalo bojazni da se radi o pojavi ptičje gripe uSloveniji, javili su u utorak slovenski mediji i potvrdila slovenskaveterinarska uprava, no prve analize ne potvrđuju da je riječ o tojptičjoj bolesti.
LJUBLJANA, 25. listopada 2005. (Hina) - U jednom ribnjaku u starom koritu rijeke Drave blizu Maribora u ponedjeljak je pronađen uginuli labud, što je izazvalo bojazni da se radi o pojavi ptičje gripe u Sloveniji, javili su u utorak slovenski mediji i potvrdila slovenska veterinarska uprava, no prve analize ne potvrđuju da je riječ o toj ptičjoj bolesti.

"Prve analize tijela mrtvog labuda, pronađenog u ponedjeljak u jednom ribnjaku blizu Maribora ne potvrđuju da se radi o prvom slučaju virusa ptičje gripe", izjavila je rano popodne na hitnom brifingu za novinare direktorica slovenske veterinarske uprave Vida Čadonič Špelič.

Ipak za konačnu analizu bit će potrebno nekoliko dana.

Kako je za slovensku tiskovnu agenciji izjavila predstavnica nacionalnog veterinarskog instituta za područje Ptuja, Jelka Zabavnik Piano, k njima je u utorak doveden poginuli labud pronađen dan ranije mrtav, u mreži u starom koritu Drave u blizini naselja Rošnja. Tijelo labuda bit će testirano na eventualnu prisutnost virusa ptičje gripe u ljubljanskoj veterinarskoj klinici, na odjelu za infekcijske bolesti peradi, kamo je tijekom dana prebačeno tijelo labuda.

Kako je za elektronsko izdanje ljubljanskog "Dela" u utorak ujutro izjavila Vida Čadonič Špelič, direktorica slovenske veterinarske uprave (VURS), rezultati ispitivanja poginulog labuda bit će poznati u roku od 48 do 72 sata.

Uginuli labud pronađen je na sjeveroistoku države na području koje je odlukom veterinarske službe već proglašeno za jedno od dvije riskantne zone na kojima bi se ptičja gripa mogla pojaviti u Sloveniji nakon prvih zabilježenih slučajeva u susjednoj Hrvatskoj.

Veterinarske službe i dalje nastavljaju s informiranjem i kontrolom provođenja određenih zaštitnih mjera kod uzgajivača peradi, u prvom redu odredbe da se perad više ne smije držati na otvorenim prostorima. VURS je u utorak objavila da je kontrola od uvođenja mjera prije neki dan provedena kod 192 proizvođača mesa peradi u 88 naselja u Sloveniji, a u službenom listu određene su i kaznene mjere protiv onih koji se odredaba ne bi držali.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙