FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Mesić odlikovao dobrovoljne darivatelje krvi

ZAGREB, 25. listopada 2005. (Hina) - U povodu današnjeg Danadarivatelja krvi predsjednik Republike Stjepan Mesić odlikovao jeodličjem Reda Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske 129dobrovoljnih darivatelja koji su krv darovali 100 i više puta tijekom2002. i 2003. godine.
ZAGREB, 25. listopada 2005. (Hina) - U povodu današnjeg Dana darivatelja krvi predsjednik Republike Stjepan Mesić odlikovao je odličjem Reda Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske 129 dobrovoljnih darivatelja koji su krv darovali 100 i više puta tijekom 2002. i 2003. godine.

U Mesićevo ime odličja je uručio ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić, istaknuvši kako je hrvatski model darivanja krvi najbolji u ovom dijelu Europe.

Današnji Dan darivatelja krvi obilježava se u spomen na prvu akciju darivanja krvi 1953. godine u sisačkoj Željezari, a tijekom 52 godine ta je djelatnost razvijana u sklopu Hrvatskog Crvenog križa (HCK) i transfuziološke djelatnosti.

Krajnji je cilj dobrovoljnog darivanja oblikovanje svijesti o građanskoj obvezi davanja krvi svakog za to sposobnog čovjeka na osnovu načela dobrovoljnosti, besplatnosti, solidarnosti i anonimnosti.

Zahvaljujući dobrovoljnim darivateljima prošle je godine prikupljeno 160 tisuća doza krvi za potrebe hrvatskog zdravstva.

Među 129 odlikovanih darivatelja je i 14 žena koje godišnje mogu dati krv tri puta, za razliku od muškaraca koji to mogu učiniti četiri puta godišnje.

Predsjednik HCK-a Jadranko Crnić i izvršni predsjednik Nenad Javornik zahvalili su se darivateljima krvi na njihovu humanu činu kojim su spasili milijune života.

U povodu Dana darivatelja krvi, zahvalnice je danas primio i 21 djelatnik Ministarstva unutarnjih poslova koji su krv darovali 10 do 50 puta. U MUP-u je u pet godina organizirano 11 akcija darivanja krvi, a prikupljeno je 868 doza krvi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙