FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irak: važni svjedok dao iskaz bez nazočnosti odvjetnika

BAGDAD, 24. listopada 2005. (Hina/AFP) - Važan svjedok u postupkuprotiv Sadama Huseina i još sedam osoba, optuženih za pokolj 150šijita u Doujailu 1982., dao je iskaz pred Specijalnim iračkim sudombez nazočnosti odvjetnika, koji su zbog straha za vlastitu sigurnostodbili doći na saslušanje u bolnicu, gdje se svjedok nalazi, priopćenoje u ponedjeljak iz sudskih izvora.
BAGDAD, 24. listopada 2005. (Hina/AFP) - Važan svjedok u postupku protiv Sadama Huseina i još sedam osoba, optuženih za pokolj 150 šijita u Doujailu 1982., dao je iskaz pred Specijalnim iračkim sudom bez nazočnosti odvjetnika, koji su zbog straha za vlastitu sigurnost odbili doći na saslušanje u bolnicu, gdje se svjedok nalazi, priopćeno je u ponedjeljak iz sudskih izvora.

Nakon što je u petak likvidiran branitelj Saadoun Janabi, koji je na sudu zastupao Awada Ahmada al-Bandara, bivšeg suca revolucionarnog suda i pomoćnika šefa ureda Sadama Huseina, u Iraku je u punom jeku rasprava o zaštiti odvjetnika.

Braniteljski tim opetovano od iračke vlade i američkih snaga traži učinkovitu zaštitu.

"U bolnicu su (u nedjelju) došla tri suca kako bi od bolesnog svjedoka Waddaha Ismaila al-Cheikha uzela iskaz, ponudivši prethodno braniteljima da prisustvuju davanju iskaza, ali su oni, usprkos sigurnosnim jamstvima, to odbili ", kaže se u priopćenju suda u ponedjeljak.

"Svjedok u postupku Doujail iskaz je dao u nazočnosti predstavnika tužiteljstva", dodaje se.

U nedjelju je izvor blizak sudu potvrdio da je sud dobio iskaz tog svjedoka, te da je iskaz "snimljen i prepisan na papir".

"Takav postupak opravdava činjenica da je svjedok teško bolestan i da postoji opasnost da umre", kaže se u priopćenju.

"Časnik službe sigurnosti Waddah Ismail al-Cheikh bio je upravitelj zatvora Hakmije (istražni zatvor u Bagdadu) 1982. kad je na čelu obavještajnih službi bio Barzan Ibrahim, polubrat Sadama Huseina", navodi se u priopćenju.

Postupak protiv Sadama Huseina i sedmorice pukovnika nastavlja se 28. studenoga, a vlada je jasno dala do znanja da prebacivanje procesa izvan Iraka ne dolazi u obzir.

Obrana Sadama Huseina je, naime, iznijela i takvu mogućnost, navodeći kao razlog ugroženost ne samo odvjetnika već i njihovih obitelji.

Obrana se također obratila i međunarodnim organizacijama kako bi se na iračku i američku vladu učinio pritisak glede poštivanja obveza iz Ženevske konvencije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙