FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sadamovo suđenje prema planu, stabilnost Iraka za deset godina

BAGDAD, 13. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Specijalni irački sudpočet će suđenje Sadamu Huseinu 19. listopada, kako je i predviđeno,rekao je glasnogovornik suda u četvrtak, a istovremeno je britanskiministar vanjskih poslova Jack Straw izjavio kako će Iračani moždačekati i deset godina do uspostave pune stabilnosti u svojoj zemlji.
BAGDAD, 13. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Specijalni irački sud počet će suđenje Sadamu Huseinu 19. listopada, kako je i predviđeno, rekao je glasnogovornik suda u četvrtak, a istovremeno je britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw izjavio kako će Iračani možda čekati i deset godina do uspostave pune stabilnosti u svojoj zemlji.

Sudac Raad Jouhi rekao je kako se još ne zna hoće li eventualna osuda Sadama Huseina značiti i smrtnu kaznu, iako većina Iračana i stranih promatrača očekuje brzu egzekuciju. "O tome nećemo odlučiti do zadnjega časa", rekao je Jouhi novinarima.

Petorica sudaca počet će proces protiv bivšega iračkog diktatora i još sedam nekadašnjih članova vlade, a optuženi su za zločine protiv čovječanstva zbog ubojstva više od 140 šijitskih muslimana u selu Dujailu 1982.

Sadama čekaju i druge optužbe poput napada plinom na kurdska sela i okrutno gušenje šijitske pobune na jugu Iraka 1991.

Unatoč krvavu ustanku protiv šijitsko-kurdske vlade u kojemu su dosad poginule tisuće ljudi, britanski je minsitar Straw izrazio optimizam u vezi s iračkim putem prema uspostavi demokracije.

"Optimist sam u vezi s Irakom. Mislim da će za pet do deset godina on ostati stabilan", rekao je Straw u srijedu navečer na debati na televiziji BBC.

"Usporedite li izgradnju država u drugim situacijama, nakon rata u Europi, stvaranje stabilnih država nakon propasti Sovjetskoga Saveza, pogledate li Afganistan, mislim da je ovo razumna perspektiva.

Prema njegovim riječima, siječanjski izbori za privremenu vladu i subotnji referendum o nacrtu ustava dokaz su da Irak kroči prema demokraciji.

Jačanje nasilja i pogibije britanskih vojnika u Iraku obnovile su pritisak na britanskoga premijera Tonyja Blaira koji je 2003. podržao rat za rušenje Sadamova režima.

Iako je Britanija ključna saveznica SAD-a, diljem Britanije jača protivljenje tome ratu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙