FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počelo suđenje Sadamu Huseinu

BAGDAD, 19. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Suđenje svrgnutom iračkomdiktatoru Sadamu Huseinu, optuženom za zločine protiv čovječnosti,počelo je u srijedu u Bagdadu.
BAGDAD, 19. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Suđenje svrgnutom iračkom diktatoru Sadamu Huseinu, optuženom za zločine protiv čovječnosti, počelo je u srijedu u Bagdadu.

Nametnuta pravila izvještavanja onemogućila su objavljivanje informacija o suđenju osim podatka da je ono počelo.

Suđenje se održava uz velike mjere sigurnosti, pred sucima čiji identitet iz sigurnosnih razloga još nije otkriven, a Sadama će braniti samo jedan irački odvjetnik, premda se od uhićenja bivšeg diktatora u prosincu 2003. za tu dužnost dobrovoljno javilo nekoliko stotina arapskih odvjetnika.

Svrgnutom iračkom predsjedniku sudi se u tzv. "zelenoj zoni", području u središtu Bagdada s iznimnim mjerama sigurnosti.

Sadama optužnica tereti za masakar počinjen 1982. nad 143 stanovnika šijitskog sela Doujail, sjeverno od Bagdada.

Bivšeg iračkog predsjednika brani irački odvjetnik Halil al-Dulaimi, koji nije želio otkriti svoju strategiju obrane, ali se žalio zbog nedostatka novčanih sredstava za Sadamovu obranu, te je potvrdio da se nije mogao dovoljno pripremiti za proces budući da ni on ni njegov klijent nisu saznali detalje optužnice.

Sadamova obrana u više je navrata tvrdila da je čitav proces, koji će se održati pod američkom okupacijom zemlje, "farsa" te da se radi o "ilegalnom procesu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙