FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sadam Husein: uz velike mjere sigurnosti počinje suđenje

BAGDAD, 18. listopada 2005. (Hina/AFP) - Suđenje svrgnutom iračkomdiktatoru Sadamu Huseinu, koje počinje u srijedu, održat će se uzvelike mjere sigurnosti, pred sucima čiji identitet iz sigurnosnihrazloga još nije otkriven, a Sadama će braniti samo jedan iračkiodvjetnik, premda se od uhićenja bivšeg diktatora u prosincu 2003. zatu dužnost dobrovoljno javilo nekoliko stotina arapskih odvjetnika.
BAGDAD, 18. listopada 2005. (Hina/AFP) - Suđenje svrgnutom iračkom diktatoru Sadamu Huseinu, koje počinje u srijedu, održat će se uz velike mjere sigurnosti, pred sucima čiji identitet iz sigurnosnih razloga još nije otkriven, a Sadama će braniti samo jedan irački odvjetnik, premda se od uhićenja bivšeg diktatora u prosincu 2003. za tu dužnost dobrovoljno javilo nekoliko stotina arapskih odvjetnika.

Svrgnutom iračkom predsjedniku, koji se nalazi u američkom zatvoru u blizini međunarodne zračne luke u Bagdadu, sudit će se u tzv. "zelenoj zoni", području u središtu Bagdada s iznimnim mjerama sigurnosti, objavio je glasnogovornik Posebnog iračkog suda zaduženog za Sadamovo suđenje Raed al-Juhi.

To je međutim zasad i jedina indikacija o procesu.

Sve što se zasada zna, to je da će se bivši diktator pojaviti pred petoricom sudaca i da će prvo saslušanje biti posvećeno pitanjima procedure.

U srijedu će u sudnici biti pročitana optužnica protiv Sadama i njegovih pukovnika zbog samo jednog slučaja: masakra počinjenog 1982. nad 143 stanovnika šijitskog sela Doujail, sjeverno od Bagdada.

Glasnogovornik suda najavio je da će suđenje biti javno, iako se može donijeti i odluka o sjednicama iza zatvorenih vrata.

Bivšeg iračkog predsjednika branit će irački odvjetnik Halil al-Dulaimi, koji nije želio otkriti svoju strategiju obrane, ali se žalio zbog nedostatka novčanih sredstava za Sadamovu obranu, te je potvrdio da se nije mogao dovoljno pripremiti za proces budući da ni on ni njegov klijent nisu saznali detalje optužnice.

U posljednje dvije godine dobrovoljno se javilo dvije tisuće odvjetnika - među kojima 20 međunarodnih, - koji su dobrovoljno željeli braniti Sadama Huseina.

On sam je rekao da će zadržati samo jednog - Halila al-Dulaimija, ali je ostavio mogućnost da mu u obrani pomažu drugi odvjetnici i stručnjaci.

Sadamova obrana u više je navrata tvrdila da je čitav proces, koji će se održati pod američkom okupacijom zemlje, "farsa" te da se radi o "ilegalnom procesu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙