FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sadam se izjasnio da nije kriv; suđenje odgođeno do 28. studenoga

ZAGREB/BAGDAD, 19. listopada 2005. (Hina) - Svađom sa sucima iosporavajući legitimnost suda bivši irački diktator Sadam Huseinizjasnio se pred Specijalnim iračkim sudom u Bagdadu da nije kriv pooptužnici koja ga tereti za ubojstva i mučenja na početku sudskogprocesa u srijedu čiji je nastavak zakazan za 28. studenoga, objavilesu agencije.
ZAGREB/BAGDAD, 19. listopada 2005. (Hina) - Svađom sa sucima i osporavajući legitimnost suda bivši irački diktator Sadam Husein izjasnio se pred Specijalnim iračkim sudom u Bagdadu da nije kriv po optužnici koja ga tereti za ubojstva i mučenja na početku sudskog procesa u srijedu čiji je nastavak zakazan za 28. studenoga, objavile su agencije.

Irački specijalni sud odlučio je u srijedu da će se iduća rasprava na suđenju Sadamu Huseinu, koje se odvija uz vrlo jake mjere sigurnosti u bivšem sjedištu stranke Baath, održati 28. studenoga, iako je branitelj Khalil Doulimi zatražio tromjesečnu odgodu.

Svrgnuti irački predsjednik i sedmorica njegovih bliskih suradnika kojima se sudi za pokolj nad 143 šijita u selu Dujail, sjeverno od Bagdada 1982., mogli bi dobiti smrtnu kaznu budu li proglašeni krivima.

Na traženje suca da se predstavi na početku suđenja, 68-ogodišnji svrgnuti irački čelnik, koji je izgledao mršavo u tamnosivom odijelu i bijeloj košulji, ustao je i uzvratio protupitanjem predsjedavajućem sucu: "Tko ste vi? Želim znati tko ste vi".

Sadam je odbio odgovoriti na pitanja predsjedavajućeg suca Rizgara Mohammeda Amina i rekao da ne priznaje sud pred koji je izveden.

"Uzimam si svoje ustavno pravo koje mi pripada kao šefu države i odbijam odgovoriti", rekao je Sadam.

"Ne priznajem vašu nadležnost jer je sve (što se radi na ovom sudu) neutemeljeno", kazao je bivši irački predsjednik.

Tužitelji će pokušati pokazati da je Sadam, iz osvete zbog neuspjela atentata, naredio svojim ljudima hvatanje, mučenje i ubojstvo više od stotinu ljudi iz grada u kojem je izvršen atentat.

Obrana je pokušala odgoditi suđenje na tri mjeseca obrazlažući zahtjev da nije imala dovoljno vremena pripremiti se za proces te da sud, koji je uspostavljen tijekom američke okupacije 2003., nije legitiman.

Iračka vlada, koju vode stari Sadamovi neprijatelji, nada se da će joj ovo suđenje donijeti popularnost i da će podići moral Iračanima koji se bore protiv pobunjenika.

Arapi ne žale Sadama Huseina, ali mnogi smatraju da neće imati pošteno suđenje kao i da je presuda već dogovorena.

Međunarodne skupine za ljudska prava također dovode u pitanje nepristranost Iračkog specijalnog suda. One su kritizirale iračku vladu da pokušava utjecati na suđenje i priopćile su da bi znatna američka logistička i financijska pomoć sudu mogla dati vjerodostojnost optužbama da će na sudu biti provedena "pravda pobjednika".

"Postoji osjećaj i uvjerenje da je ono što se događa u Iraku, uključujući suđenje Sadamu, rezultat ilegalne okupacije... koju su Iraku nametnuli Amerikanci", rekao je egipatski politički analitičar Mohamed al-Sayed Said.

Sadam je svrgnut nakon što su američke snage upale u Irak u ožujku 2003. i ušle u Bagdad. Sadam je pobjegao iz iračke prijestolnice i gotovo osam mjeseci proveo u bijegu, sve dok ga američke snage nisu pronašle u nekom podrumu na ruralnom području u blizini njegova rodnog grada Tikrita 13. prosinca 2003.

Svijet će pratiti suđenje Sadamu kako bi vidio mogu li se novi irački šijitski i kurdski čelnici uzdići iznad politike i predrasuda i osigurati bivšem diktatoru pošteno suđenje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙