FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poljski konzervativci najavljuju brz dogovor oko formiranja vlade

VARŠAVA, 24. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Poljski konzervativci,ohrabreni pobjedom svojeg predsjedničkog kandidata Lecha Kaczynskog,postavili su do subote rok za formiranje vlade sa saveznicima izliberalne Građanske platforme.
VARŠAVA, 24. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Poljski konzervativci, ohrabreni pobjedom svojeg predsjedničkog kandidata Lecha Kaczynskog, postavili su do subote rok za formiranje vlade sa saveznicima iz liberalne Građanske platforme.

Kaczynski, koji utjelovljuje tradicionalne, katoličke vrijednosti sa skepticizmom vezanim za slobodno tržište, pobijedio je na nedjeljnim izborima Donalda Tuska iz Građanske platforme obećavajući iskorijeniti korupciju i štititi socijalnu državu.

U ponedjeljak je zabilježen pad poljske nacionalne valute zlota zbog zabrinutosti tržišta da će pobjeda Kaczynskog potaknuti skepticizam u njegovoj stranci vezan uz duboke fiskalne i tržišne reforme.

Njegova stranka Pravo i pravda, koja je pobijedila na prošlomjesečnim parlamentarnim izborima, dovela je u pitanje koristi od ulaska u eurozonu do kraja ovog desetljeća i dala mnogo predizbornih obećanja poljoprivrednicima i industrijskim radnicima.

Dvostruka pobjeda velika je nagrada Kaczynskom i njegovu bratu Jaroslawu, stranačkom čelniku, koji dugi niz godina nisu uspjeli postati dijelom visoke politike.

Bit će golem izazov uvjeriti poljsku srednju klasu, koja je većinom poduprla Tuska i proeuropske stranke kojima smeta umjereni nacionalizam braće Kaczynski i njihove izjave protiv homoseksualaca.

Razgovori između dviju stranaka, Prava i Pravde i pokreta Solidarnost koji je srušio komunizam 1989. godine, zastali su tijekom predsjedničke kampanje no nastavili su se u ponedjeljak.

Konzervativni premijer na odlasku Kazimierz Marcinkiewicz izjavio je kako se nada da će pregovori biti zaključeni do srijede i da bi vlada mogla biti sastavljena u subotu.

Građanska platforma objavila je u ponedjeljak kako želi jamstva da će se porez smanjivati i da će "deficit javnog sektora konstantno padati u idućem četverogodišnjem razdoblju" što bi bila njihova "cijena" za koaliciju s konzervativcima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙