FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Automatska identifikacija otisaka prstiju od sredine iduće godine

ZAGREB, 24. listopada 2005. (Hina) - Hrvatska policija bi za nekolikomjeseci trebala uvesti sustav AFIS, uređaj za automatskuidentifikaciju otiska prstiju koji bi joj trebao pomoći u borbi protivsvih oblika kriminala, a čime bi se pridružila većini zemalja Europe isvijeta koje su već uvele takve sustave.
ZAGREB, 24. listopada 2005. (Hina) - Hrvatska policija bi za nekoliko mjeseci trebala uvesti sustav AFIS, uređaj za automatsku identifikaciju otiska prstiju koji bi joj trebao pomoći u borbi protiv svih oblika kriminala, a čime bi se pridružila većini zemalja Europe i svijeta koje su već uvele takve sustave.

Iako je još 1999. raspisan natječaj za nabavku takvog sustava, s njegovim uvođenjem čekalo se do danas zbog financijskih razloga, rekao je ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin, nakon potpisivanja ugovora o nabavci AFIS-a s francuskom tvrtkom Sagem.

Ugovor je potpisan nakon što je MUP početkom mjeseca s Privrednom bankom Zagreb sklopio ugovor o kreditiranju automatiziranog sustava za identifikaciju osoba otiscima prstiju i dlanova u vrijednosti 1,7 milijuna kuna.

Od ukupno 230.000 evidentiranih otisaka prstiju i 30.000 otisaka dlanova prikupljenih s raznih mjesta zločina u uređaj će ući ukupno 120.000 otisaka prstiju i dlanova, a kasnije će se uređaj "puniti" novim otiscima.

Uređaj bi trebao biti instaliran do sredine iduće godine u Centru za kriminalistička vještačenja Ivan Vučetić u Zagrebu, te još u centrima u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Puli koji će linkom biti povezani sa središnjim sustavom. To bi svakom policajcu trebalo omogućiti bržu i učinkovitiju identifikaciju osoba, a hrvatskoj policiji jeftinije troškove identifikacije i razmjenu podataka s kolegama u inozemstvu.

Ministar Kirin najavio je da će se nakon uvođenja AFIS-a krenuti u nabavku sustava baze podataka za identifikaciju osoba putem DNK uzoraka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙