FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MUP i PBZ sklopili ugovor o financiranju sustava AFIS

ZAGREB, 5. listopada 2005. (Hina) - Ministarstvo unutarnjih poslova(MUP) i Privredna banka Zagreb (PBZ) sklopili su danas ugovor okreditiranju automatiziranog sustava za identifikaciju osoba otiscimaprstiju i dlanova (AFIS) u vrijednosti 1,7 milijuna kuna, kojim bi setrebao unaprijediti rad u suzbijanju kriminala.
ZAGREB, 5. listopada 2005. (Hina) - Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) i Privredna banka Zagreb (PBZ) sklopili su danas ugovor o kreditiranju automatiziranog sustava za identifikaciju osoba otiscima prstiju i dlanova (AFIS) u vrijednosti 1,7 milijuna kuna, kojim bi se trebao unaprijediti rad u suzbijanju kriminala.

Sustav AFIS prijeko je potreban za razvoj daktiloskopskih vještačenja i provjera identiteta osoba, a njegovim uvođenjem uštedjet će se vrijeme pripreme obrazaca za dosadašnji način upisa jer isključuje ocjenjivanje i sadašnju provjeru u zbirci te obradbu prijepornih tragova.

Statistika drugih zemalja s sličnim sustavima pokazuje da se uvođenjem takva automatizirana sustava broj otkrivenih počinitelja kažnjivih djela znatno povećao.

Budući da je većina zemalja u Europi i svijetu uvela slične sustave, nedostatak AFIS-a u Hrvatskoj otežava komunikaciju s drugim europskim policijama i Interpolovim uredima.

Ugovor o financiranju AFIS-a potpisali su ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin i predsjednik Uprave PBZ-a Božo Prka, izvijestio je glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙