FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 23. listopada 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30sati.
ZAGREB, 23. listopada 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

PODGORICA - Nakon što je u Hrvatskoj potvrđen virus ptičje gripe, crnogorske nadležne službe preduzimaju odgovarajuće mjere zaštite, priopćio je Ivan Popović, direktor Veterinarske uprave Crne Gore. "Zabranjen je uvoz i prijevoz robe kojima virus ptičjeg gripa može biti prenijet iz Hrvatske. Započeta je i dezinfekcija na graničnom prelazu Debeli brijeg, a poduzimaju se i druge mjere", rekao je Popović crnogorskim medijima. U subotu je s Debelog brijega vraćen i jedan kamion-hladnjača s mesnim prerađevinama od peradi, koji je i u Hrvatskoj bio u tranzitu. Crnogorske sanitarne službe slične mjere poduzimaju i na graničnim prijelazima prema Albaniji. Crna Gora se smatra potencijalno ugroženim područjem, osobito bazeni Skadarskog jezera, rijeka Bojana i polja Ulcinjske solane koja su svake godine zimovalište za mnoge ptice selice sa sjevera Europe.

LAGOS - Više od polovice od 116 putnika i članova posade koji su bili u nigerijskom zrakoplovu koji se srušio u subotu navečer preživjelo je, kazao je u telefonskom razgovoru za AFP službeni predstavnik guvernera pokrajine Oyo. "Više od polovice putnika i članova posade preživjelo je", rekao je Adeola Oloko, ravnatelj ureda za tisak države Oyo. Dodao je da je hitna poruka poslana medicinskom osoblju na tom području kako bi došli na mjesto nesreće i pružili pomoć unesrećenima. Olupina Boeinga 737 koji je prevozio 110 putnika i šest članova posade uočena je u seoskom području 400 kilometara sjeverno od Lagosa na području pokrajine Oyo, kako navodi privatna tvrtka Bellview Airlines.

AMMAN - Dužnosnici jordanskog i izraelskog ministarstva zdravstva razgovarali su u nedjelju o koracima koje će poduzeti radi sprječavanja ptičje gripe u njihovim zemljama, doznaje se od službenog izvora. Sastanak je održan na mostu Allenby na rijeci Jordanu, gdje su se voditelji veterinarskih služba dviju zemalja u četvrtak bili dogovorili da će uspostaviti usku suradnju i da će njihove službe razmjenjivati informacije. Jordanski ministar zdravstva Said Darwazeh, kako u nedjelju piše dnevni list al-Destour, izjavio je da će čelnici dviju zemalja razgovarati o mogućnostima suradnje kako bi suzbili moguću epidemiju ptičje gripe. Jordan je zabranio uvoz peradi i živih ptica iz zemalja u kojima je otkriven virus, a Kraljevsko društvo za zaštitu prirode zabranilo je do daljnjega svaki oblik lova.

DEN HAAG - Dva tjedna nakon održane uvodne riječi na suđenju, u Haškom sudu (ICTY) u utorak počinje izvođenje dokaza optužbe protiv tzv. "vukovarske trojke" bivših oficira JNA Mile Mrkšića, Miroslava Radića i Veselina Šljivančanina, optuženih za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja zbog osobne i zapovjedne odgovornosti za najteži ratni zločin počinjen tijekom rata u Hrvatskoj, pokolj nad najmanje 264 hrvatska ranjenika i civila odvedenih 20. studenoga 1991. iz vukovarske bolnice na farmu Ovčara, gdje su mučeni, pogubljeni i zakopani u pripremljenu masovnu grobnicu. Predmetni tužitelj Marks Moore je u uvodnoj riječi rekao kako je "vukovarska trojka" planirala, naredila i nadzirala odvođenje hrvatskih civila iz vukovarske bolnice, njihovo pogubljenje i pokop na Ovčari a kasnije je prikrivala taj zločin.

ZAGREB/BUENOS AIRES - Argentinci su u nedjelju počeli glasovati na djelomičnim parlamentarnim izborima čiji bi ishod trebao predsjedniku Nestoru Kirchneru dati ili uskratiti potporu za reforme te omogućiti završetak osamostaljenja od tradicionalistički orijentiranog stranačkog kolege i prethodnika Eduarda Duhaldea. Argentinci biraju 127 zastupnika u Predstavnički dom od 254 mjesta, 24 senatora od ukupno 72 u Senatu te gotovo 400 predstavnika u razna lokalna tijela vlasti, javlja agencija France presse. Kirchner, Argentinac koji je po majci hrvatskog podrijetla, i bivši predsjednik Duhalde vode bitku za prevlast unutar vrlo podijeljene vladajuće stranke peronista. "Da se Stranka pravde držala ujedinjena, bili bi to izbori bez ikakvih upitnika, jer stranka ne bi imala mogućnosti izgubiti većinu koju uživa u oba doma Kongresa", kazao je politički analitičar Rosendo Franga za BBC na španjolskom jeziku. No Kirchner želi osigurati vlastitu čvrstu bazu koja će podržati njegove reforme i omogućiti mu osamostaljenje od Duhaledea.

FRANKFURT - Turskom piscu Orhanu Pamuku uručena je u nedjelju u Frankfurtu ugledna Mirovna nagrada njemačkih knjižara i nakladnika za 2005., a tome se prigodom Pamuk još jednom zauzeo za ulazak svoje zemlje u Europsku uniju. Orhan Pamuk, 53-godišnji romanopisac - autor "Snijega", "Bijelog zamka" i "Moje ime je Crvena" - most je između Istoka i Zapada, obrazložio je na Frankfurtskom sajmu knjiga koji se danas završava Dieter Schormann, direktor Društva njemačkih knjižara koje svake godine nagrađuje pisca koji se zauzima za mir u svijetu. "Orhan Pamuk ide tragom Zapada na Istoku i tragom Istoka na Zapadu", istaknuo je predajući mu nagradu. Pisac se pak još jednom zauzeo za ulazak svoje zemlje u Europsku uniju i, ne navodeći imena, kritizirao pojedince u Njemačkoj koji su se usprotivili integraciji Turske.

BEOGRAD - Novi ministar obrane Srbije i Crne Gore Zoran Stanković izjavio je da ne zna gdje se krije Ratko Mladić i da ga državni organi u SCG nisu locirali, te da je to isto kazao nedavno u Beogradu glavnoj haškoj tužiteljici Carli del Ponte. "Nikome nisam obećao da mogu bilo koga izručiti za dva mjeseca, pa ni Ratka Mladića. A ja kao ministar obrane nisam ovlašten da izručujem bilo kojeg našeg građanina u Den Haag, jer na tome rade nadležni organi policije i sigurnosnih agencija, a u tome im sigurno pomažu, vjerujem, organi sigurnosti Vojske SCG. Ali sam joj rekao da s njim nemam kontakte od 1999. godine, pa ne znam gdje je", kazao je Stanković u intervjuu za beogradski dnevnik "Glas javnosti" od nedjelje. Brojni srbijanski mediji nedavno su objavili da je Stanković glavnoj haškoj tužiteljici obećao da će izručiti Mladića.

ZAGREB - Nekoliko osoba je uhićeno nakon međuetničkih nereda u Birminghamu u kojima je jedna osoba ubijena, a dvadesetak je ranjeno, doznaje se u nedjelju od policije, koja ne precizira broj uhićenih. Neredi su izbili u subotu navečer u četvrti Lozells nakon što je policija na javnom skupu objavila da je uhitila pet osoba osumnjičenih za silovanje maloljetnice s Kariba. Izgrednici su uništavali dućane i zapalili nekoliko automobila. Na pripadnike specijalnih policijskih snaga bacane su opeke, kamenje, slomljene boce i pirotehnička sredstva, precizirala je lokalna policija u priopćenju. Jedan dvadesetogodišnji crnac je pretučen i u bolnici je podlegao ozljedama, prema policijskom izvoru.

BAGDAD/KIRKUK - Nastavljaju se atentati u Iraku gdje su u središtu Bagdada u nedjelju sredinom dana u atentatu na policijsku ophodnju poginule četiri osobe, među kojima dva policajca, prema izvorima iz službe sigurnosti. "Radilo se o automobilu-bombi", precizirao je taj izvor, a od četiri poginula jedan je policajac i jedan policijski brigadir. U atentatu je ranjeno još trinaest osoba, dodaje isti izvor. Jedan irački civil ubijen je i 11 je ranjeno u nedjelju ujutro u samoubilačkom napadu automobilom-bombom na ophodnju američke vojske u Kirkuku, rekao je policijski brigadir koji je dodao da su brojni automobili uništeni u eksploziji.

MUZAFFARABAD - Načelnik američkog glavnog zapovjedništva, general John Abizaid, koji je u nedjelju posjetio grad Muzaffarabad u pakistanskom Kašmiru, obećao je da će pojačati flotu američkih helikoptera koji sudjeluju u humanitarnoj operaciji nakon potresa. Dva američka velika transportna helikoptera koji su došli iz Afganistana stigli su u nedjelju na područje pogođeno potresom, kazao je Abizaid koji zapovijeda američkim snagama raspoređenim u Afganistanu i na Srednjem istoku. Još trinaest letjelica, dodao je, poslat će se u Afganistan, čime će se ukupni broj američkih helikoptera koji sudjeluju u operacijama spašavanja u Pakistanu popeti na 25.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙