FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 22. listopada 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30sati.
ZAGREB, 22. listopada 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

LJUBLJANA - Zbog utvrđenog slučaja ptičje gripe u Hrvatskoj, u Ljubljani je u subotu ujutro sazvan sastanak veterinarskih stručnjaka na kojemu će se utvrditi mjere zaštite u slučaju da prisutnost virusa kod uginulih labudova potvrdi i referalni laboratorij Europske unije. Kako je pred sastanak izjavila direktorica slovenske veterinarske uprave Vida Čadonič Špelič, mjere koje će se donijeti mora potvrditi Europska unija. Vjerojatno će se donijeti zabrana uvoza mesa peradi iz Hrvatske, a mali uzgajivači peradi bit će pozvani da kokoši, patke i guske drže samo u zatvorenim prostorima. Dodala je da je slovenska veterinarska uprava u neposrednom kontaktu s odgovarajućim hrvatskim službama kako bi se dobilo što više informacija iz prve ruke.

PARIZ - Agencija UN-a za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) prihvatila je sporazum o zaštiti i promociji kulturne raznolikosti unatoč protivljenju Sjedinjenih Država koje strahuju da bi ovakav sporazum mogao ugroziti njihovu filmsku i glazbenu dominaciju u svijetu. UNESCO je u četvrtak ogromnom većinom glasova prihvatio sporazum koji bi, tvrde njegovi zagovornici, trebao pomoći u očuvanju lingvističke i kulturne raznolikosti kojima prijete negativni aspekti globalizacije. Za konvenciju je na plenarnom zasjedanju UNESCO-a u Parizu glasovalo 148 zemalja, a protiv su bile samo dvije - Sjedinjene Države i Izrael. Konvencija će postati obvezujuća tri mjeseca nakon što ju ratificira najmanje 30 zemalja potpisnica.

KACHILI - Humanitarna situacija u potresu pogođenom Pakistanu sve je teža i napadi na kamione s humanitarnom pomoći sve su češći, tvrde očevici u subotu. Mnoga planinska sela do kojih je moguć pristup dobivaju samo mrvice pomoći dva tjedna nakon što je razoran potres usmrtio više od 51.000 ljudi u pakistanskom dijelu Kašmira. "Gori su od lešinara", rekao je jedan Pakistanac nakon što su dva kamiona hrane i šatora koje je poslao u svoje selo opljačkana usred bijela dana prije nego što su stigla do odredišta. Drugi očevidac rekao je da je vidio stotinjak žena i muškaraca kako se tuku štapovima i granama oko brašna koje su kamioni Svjetskog programa za hranu ostavili na jednoj planinskoj cesti u četvrtak navečer.

RIM - Prvi workshop hrvatskog turizma u Rimu održan je u petak navečer u hotelu Sheraton u organizaciji rimskog, odnosno talijanskog predstavništva Hrvatske turističke zajednice. Na toj prvoj turističkoj radionici održanoj za područje srednje i južne Italije okupili su se hrvatski i talijanski turistički djelatnici da bi dogovorili poslove za 2006. godinu. S hrvatskim turističkim agencijama, hotelijerima i prijevoznicima poslove su dogovarale najveće talijanske agencije koje obrađuju hrvatsko tržište. U ovoj je godini Hrvatsku posjetilo 1,2 milijuna Talijana, koji su ostvarili 5,4 milijuna noćenja. Inače, Hrvatska turistička zajednica je u ovoj godini za propagandne poruke u Italiji utrošila nešto manje od 500 tisuća eura, od čega 400 tisuća za spotove na televizijskim postajama.

ULAN BATOR - Američki ministar obrane Donald Rumsfeld pohvalio je u subotu "političku i osobnu hrabrost" Mongolije i njezinih postrojbi u Iraku i Afganistanu. Za kratkog posjeta Ulan Batoru, Rumsfeld je zahvalio mongolskim vlastima što su se priključile globalnoj antiterorističkoj koaliciji. Mongolija je u Irak poslala 131 vojnika, a petnaestak ih sudjeluje u obuci afganistanskih snaga sigurnosti. Uz američku financijsku potporu i obuku, mongolska vlada oformila je mirovne snage od 5.000 vojnika, od vojnih snaga koje broje ukupno 11.000 vojnika. Kada je Mongolija bila sovjetski satelit imala je 70.000 vojnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙