FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Papa proglasio pet novih svetaca

RIM, 23. listopada 2005. (Hina) - Papa Benedikt XVI. proglasio je unedjelju na Trgu svetog Petra pet novih svetaca i zaključio 11.redovitu biskupsku sinodu o euharistiji koja je počela 2. listopada.
RIM, 23. listopada 2005. (Hina) - Papa Benedikt XVI. proglasio je u nedjelju na Trgu svetog Petra pet novih svetaca i zaključio 11. redovitu biskupsku sinodu o euharistiji koja je počela 2. listopada.

Papa je tijekom homilije potvrdio valjanost celibata, koji se temelji na misteriju euharistije. Istodobno je potvrdio da se laici moraju pridržavati duhovnosti euharistije.

Biskupska sinoda potvrdila je valjanost reforme Drugog vatikanskog koncila te je vjerojatno razočarala sljedbenike pokojnoga francuskog biskupa Lefebvrea, izopćenoga iz Crkve, koji zagovaraju predkoncilnu liturgiju.

Crkva 21. stoljeća, koja se, kao pri svome nastanku, i danas temelji na spomenu Isusove muke, smrti i uskrsnuća, koji se slave u Euharistiji, dio je globalnoga naselja u suvremenome svijetu u kojemu socijalna neuravnoteženost i prirodne nepogode unose strah i traže odgovore, zaključila je sinoda.

Kardinali i biskupi, njih 252 iz 118 zemalja, u završnom su dokumentu istaknuli kako prate i trpe zbog nasilja na Srednjem istoku i u Africi te zbog nepravdi i krajnje bijede u Latinskoj Americi, Aziji i na afričkome kontinentu. Usto su upozorili na religijsku ravnodušnost na Zapadu, te pozvali šefove država da imaju na srcu dostojanstvo pojedinca, brane život od njegova začeća, te promiču ljudski i društveni napredak.

U sinodnoj se poruci više puta spominje ekumenizam, zatim se ohrabruju obitelji da očuvaju običaj zajedničkoga sudjelovanja na nedjeljnoj euharistiji, a na koncu se poručuje svećenicima, da, po primjeru pape Benedikta XVI., budu "ponizni radnici u Gospodinovu vinogradu".

Benedikt XVI. je na svečanosti na Trgu svetoga Petra proglasio svojih prvih pet svetaca, dvojicu Talijana, dvojicu Poljaka i jednoga Čileanca. Talijani su Felice da Nicosia (1715.-1787.) i Gaetano Catanoso (1879.-1963.). Poljaci su Jozef Bilczewski (1860.-1823.) i Zygmunt Gorazdowski (1845.-1920.), a Čileanac je Alberto Hurtado Cruchaga (1901.- 1952.).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙