FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Berlusconi odbacio Prodijev prijedlog o istodobnim izborima

RIM, 18. listopada 2005. (Hina) - Talijanski premijer koalicije desnogcentra Silvio Berlusconi odbacio je u utorak prijedlog premijerskogkandidata lijevog centra Romana Prodija za održavanje parlamentarnih iregionalnih izbora istoga dana, 9. travnja 2006.
RIM, 18. listopada 2005. (Hina) - Talijanski premijer koalicije desnog centra Silvio Berlusconi odbacio je u utorak prijedlog premijerskog kandidata lijevog centra Romana Prodija za održavanje parlamentarnih i regionalnih izbora istoga dana, 9. travnja 2006.

Petogodišnji mandat talijanskom parlamentu istječe u svibnju sljedeće godine, kada bi trebalo glasovati i za obnovu vijeća u nekim regijama, pa je Prodi predložio veliki izborni dan, 9. travnja.

Berlusconi je danas, odgovarajući na pitanje novinara slaže li se s prijedlogom, odgovorio negativno.

Nakon toga Prodi je, na drugom dijelu grada, odgovorio kako je samo predložio ono što je Berlusconi već iznosio kao mogućnost, da se u jednom danu održe svi izbori kako bi se uštedjelo.

Ne ulazeći u raspravu o broju ljudi koji su se u nedjelju odazvali na primarne izbore za kandidata lijevog centra, a mediji navode da ih je bilo oko 4,4 milijuna, Berlusconi je priznao da se, prema posljednjem ispitivanju javnog mišljenja, njegova koalicija nalazi iza lijevog centra.

"Na temelju posljednjih ispitivanja javnog mišljenja, održanih tijekom vikenda i u ponedjeljak, imamo tri posto manje od ljevice", rekao je Berlusconi, najavivši kako će i desni centar održati "masovne konzultacije, ali ne za izbor čelnika desnog centra, već o programu". Dodajući da će to biti prilika i za prikupljanje sredstava kako je to učinila ljevica, Berlusconi je predložio 8. studenoga za održavanje svečane sjednice stvaranja jedinstvene stranke umjerenih snaga, kada će biti predstavljen i "manifest vrijednosti".

Za vrijeme nedjeljnog glasovanja za izbor premijerskog kandidata lijevog centra, kada je Prodi dobio gotovo 75 posto glasova, na biralištima se potpisivao pristup programu koalicije i trebalo je uplatiti najmanje jedan euro. No prikupljeno je više od 40 milijuna eura, što znači da su birači u prosjeku davali po 10 eura. Stoga je sada i Berlusconi predložio prikupljanje sredstava na isti način.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙