FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Radikali traže opoziv predsjednika Tadića zbog poziva papi da posjeti Srbiju

BEOGRAD,22. listopada 2005.(Hina) - Srpska radikalna stranka haškogoptuženika Vojislava Šešelja zatražila je od Skupštine Srbije da pohitnoj proceduri na dnevni red zasjedanja stavi inicijativu za opozivpredsjednika Srbije Borisa Tadića, zbog toga što je nedavno u posjetpozvao papu Benedikta XVI.
BEOGRAD,22. listopada 2005.(Hina) - Srpska radikalna stranka haškog optuženika Vojislava Šešelja zatražila je od Skupštine Srbije da po hitnoj proceduri na dnevni red zasjedanja stavi inicijativu za opoziv predsjednika Srbije Borisa Tadića, zbog toga što je nedavno u posjet pozvao papu Benedikta XVI.

Inicijativu je, kako je u subotu priopćila ta stranka, podržao i zastupnički klub Socijalističke partije Srbije, također haškog optuženika Slobodana Miloševića.

U obrazloženju zahtjeva radikala stoji da je pozivom papi predsjednik Tadić prekršio Ustav Srbije, jer se "izravno umiješao u odnose Rimokatoličke i Srpske pravoslavne crkve (SPC)".

"Ovim potezom, osim što je prekršio ustavne norme, Boris Tadić pogazio je moralni kodeks i nanio golemu štetu srpskoj državi i srpskom narodu u cjelini", navodi se u obrazloženju te dodaje da je Rimokatolička crkva u Drugom svjetskom ratu bila "organizator i pokrovitelj ustaških zločina, osnivanja koncentracijskih logora, ubijanja, pokrštavanja i protjerivanja Srba", kao i da je "zločincima, poslije rata, pomagala da se nastane u zemljama u kojima su mogli izbjeći sudske procese".

"Boris Tadić zna da su ove činjenice prepreka za normalnu komunikaciju između SPC, kojoj i sam pripada, i Rimokatoličke crkve. Njih srpski narod ne može zaboraviti i oprostiti, ali on, ipak, procjenjujući isključivo marketinški domet ovog poziva kod svojih mentora u NATO sjedištu, upućuje papi poziv u ime svih građana Srbije, pa i Srba", navodi Srpska radikalna stranka.

Zasjedanje Skupštine Srbije zakazano je za ponedjeljak, 24. listopada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙